ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού που απασχολείται με
σχέση εξαρτημένης εργασίας, στα Γραφεία των Δικηγόρων μελών του
Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.
1. Την 26-7-2004 αναδείχθηκα Διαιτητής, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ.4 του Νόμου 1876/1990 και με τον Κανονισμό Καταστάσεων Μεσολαβητών-Διαιτητών, προκειμένου να επιλύσω τη συλλογική διαφορά εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού που απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, στα Γραφεία των Δικηγόρων μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, μεταξύ αφενός της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων με την επωνυμία ««Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος» (Ο.Ι.Υ.Ε) και αφετέρου των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Ανέλαβα την υπόθεση την 2-8-2004,
2. Με την αριθμ. 040/21-7-2004 Αίτηση Διαιτησίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε.) ζητήθηκε από τον Ο.ΜΕ.Δ. η επίλυση της συλλογικής διαφοράς εργασίας, για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού που απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στα γραφεία των
δικηγόρων μελών των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, μεταξύ, αφενός, της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων «Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος» (Ο.Ι.Υ.Ε) και, αφετέρου, των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά.
3. Η προσφυγή στη διαιτησία έγινε οπό τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων λόγω μη αποδοχής της πρότασης του μεσολαβητή από την εργοδοτική πλευρά.
4. Προσκάλεσα τα μέρη, εγκαίρως και εγγράφως, σε κοινές συναντήσεις στα γραφεία του Ο.ΜΕ.Δ. στην Αθήνα την 3/9/2004 και την 22/9/2004, ώστε να εξετασθεί η συλλογική διαφορά εργασίας.
5. Στις ως άνω κοινές συναντήσεις με τα μέρη προσήλθαν οι εξουσιοδοτημένοι
εκπρόσωποι αφενός των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης αφετέρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά δεν παρέστησαν, παρότι προσκλήθηκαν νομίμως και εγκαίρως. Τα μέρη ανέπτυξαν τις απόψεις τους επί της συλλογικής αυτής διαφοράς εργασίας αναφέρθηκαν στους λόγους μη αποδοχής της πρότασης του μεσολαβητή από την εργοδοτική πλευρά, διερευνήθηκε η δυνατότητα υπογραφής της ΣΣΕ έστω και στο στάδιο της διαιτησίας, συζητήθηκαν τα αιτήματα της εργατικής πλευράς και οι προτάσεις και αντιπροτάσεις της εργοδοτικής πλευράς.
6. Αφού μελέτησα τα στοιχεία του φακέλου που συγκεντρώθηκαν κατά το στάδιο της μεσολαβήσεως και της παρούσης διαδικασίας, εξέτασα τα αιτήματα των εργαζομένων και τις θέσεις των εκπροσώπων της εργοδοτικής πλευράς, έλαβα υπόψη μου και τα ακόλουθα στοιχεία:
• την από 13-7-2004 πρόταση του μεσολαβητή κ. Χρ.Ιωάννου για την επίλυσης της εξεταζόμενης συλλογικής διαφοράς εργασίας, η οποία έγινε δεκτή από την εργατική πλευρά αλλά απορρίφθηκε από την εργοδοτική πλευρά,
• τη Διαιτητική Απόφαση 53/2002 «Πα τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας στα γραφεία των δικηγόρων μελών των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά».
. Την από 21/7/2004 αίτηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων προς τον Ο.ΜΕ.Δ. για προσφυγή στη διαιτησία.
• Την από 23-12-2004 εξώδικη καταγγελία της 53/2003 ΔΑ καθώς και της πρόσκλησης της ως άνω συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων προς την εργοδοτική πλευρά, στην οποία επισυνάπτεται και το σχέδιο της συλλογικής σύμβασης εργασίας για το έτος 2004. , |
• Την από 20-1-2004 αίτηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων Ο.Ι.Υ.Ε. προς τον Ο.ΜΕ.Δ. για παροχή υπηρεσιών μεσολάβησης
• Το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών άρχισαν την 19.1.2004, η σχετική πρόσκληση νια διαπραγματεύσεις εστάλη την 23-12-2003 και δεν ετέθη θέμα ημερομηνίας έναρξης ισχύος της παρούσας κατά τις κοινές συναντήσεις των μερών με την διαιτητή, επιτρέπει να χορηγηθεί η αύξηση των αποδοχών από 1ης Ιανουαρίου 2004.
• Τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ιδίως τις προβλέψεις του Εθνικού Αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος (+4,2,%), της παραγωγικότητας της εργασίας (+2,5%) και του Δ.Τ.Κ (3,4%) κατά το έτος 2004.
• Συγκριτικά στοιχεία για όρους αμοιβής και εργασίας άλλων κατηγοριών εργαζομένων και ιδίως α)την από 24-5-2004 ΕΓΣΣΕ που προβλέπει αυξήσεις για το έτος 2004 σε ποσοστό 4% από 1-1-2004 συν 2% από 1-9-2004 συν 8,5 ευρώ (ποσοστό 1,7%) στους κατώτατους μισθούς και β)την Διαιτητική Απόφαση 30/2003 «Για τους όρους αμοιβής εργασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όλης της χώρας»
• Το γεγονός ότι δεν υπήρξε ΣΣΕ ή ΔΑ που να ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας ταυ προσωπικού που υπάγεται στην παρούσα ΔΑ για το έτος 2003, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των αμοιβών αυτού του προσωπικού να έχει υποστεί σημαντική μείωση σε σύγκριση με την εξέλιξη των αμοιβών άλλων κατηγοριών εργαζομένων
Το γεγονός ότι αίτημα των εργαζομένων για παροχή επιδόματος 10% στους αποφοίτους ΙΕΚ πρέπει να υποστεί περαιτέρω επεξεργασία από τα δύο μέρη.
αποφασίζω τα ακόλουθα
Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής
Με την παρούσα ρυθμίζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας του προσωπικού που απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, στα Γραφεία των Δικηγόρων μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.
Αρθρο 2
Βασικοί μισθοί
Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί των εργαζομένων, που καλύπτονται από τη παρούσα ΔΑ διαμορφώνονται, από 1.1.2004 και από 1.9.2004 ως εξής:
<<Παραλείπεται πίνακας. Μπορείτε να τον δείτε στην παρακάτω διεύθυνση πατώντας πάνω στο αρχείο word «ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ» http://www.dspeir.gr/show_aitiseis.asp >>
Για τον καθορισμό των βασικών μηνιαίων μισθών λαμβάνεται υπόψη και η διανυθείσα πραγματική προϋπηρεσία σε οποιοδήποτε εργοδότη, σε όμοια ή συναφή καθήκοντα.
Η προϋπηρεσία αποδεικνύεται με υπεύθυνη δήλωση, συνοδευόμενη με τα απαραίτητα πιστοποιητικά εργασίας.
Άρθρο 3
Επιδόματα
Χορηγούνται τα παρακάτω επιδόματα, που υπολογίζονται στους βασικούς μηνιαίους μισθούς, των εκάστοτε μισθολογικών κλιμακίων.
α. Γάμου σε ποσοστό 10%. Το Επίδομα γόμου χορηγείται στους έγγαμους εργαζόμενους και ακόμα στους χήρους/ρες, διαζευγμένους/νες και στις άγαμες μητέρες και άγαμους πατέρες, εφόσον αυτοί έχουν την επιμέλεια παιδιού ή παιδιών, β. Οθόνης, σε ποσοστό 15%, για όσους χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές, γ. Επιστημονικό, σε ποσοστό 18%, στους πτυχιούχους ΑΕΙ και σε ποσοστό 14 % στους πτυχιούχους ΤΕΙ ή άλλης ισότιμης σχολής εσωτερικού ή εξωτερικού, δ. Ξένης γλώσσας, σε ποσοστό 5%, σε όσους, κότα την εκτέλεση της εργασίας τους, κάνουν χρήση των γνώσεων τους, σε οποιαδήποτε ξένη γλώσσα. Η γνώση της ξένης γλώσσας αποδεικνύεται με την προσκόμιση τίτλου σπουδών, επιπέδου Proficiency ή αντίστοιχου. Δεν απαιτείται η προσκόμιση τέτοιου τίτλου προκειμένου για πτυχιούχους σχολών του εξωτερικού, μέσης, ανώτερης ή ανωτάτης εκπαίδευσης.
Άρθρο 4
θεσμικές Διατάξεις ΕΓΣΣΕ
Στους υπαγόμενους στην παρούσα εφαρμόζονται οι θεσμικές διατάξεις των ΕΓΣΣΕ.
Άρθρο 5
Αρχή ευνοϊκότερης ρύθμισης
Αποδοχές ανώτερες από αυτές που καθορίζονται με την παρούσα, ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας, που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, ΣΣΕ ή ΔΑ, έθιμα κλπ, δεν θίγονται και εξακολουθούν να ισχύουν.
Άρθρο 6
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου 2004.