ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΤΗΣ 26ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26/4/2010
«Προστασία των εμπορικών σημάτων. Παραδείγματα».
Εισηγήτρια: Παναγιώτα Γεωργοπούλου, Δικηγόρος, Νομικός της Δ/νσης Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Η 26η Απριλίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) ως Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Η Ημέρα αυτή μάς δίνει την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε το ρόλο που διαδραματίζει η πνευματική και η βιομηχανική ιδιοκτησία στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και τη σημασία τους στη διασφάλιση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Παράλληλα, στόχος της Ημέρας αυτής είναι να προβληθεί η συμβολή της διανοητικής ιδιοκτησίας στον πολιτισμό, στην οικονομία, στο εμπόριο. Ας μην ξεχνούμε ότι το πολιτισμικό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι απαιτεί επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στη δημιουργία, στις νέες τεχνολογίες, στην έρευνα και στην καινοτομία.
Επιθυμία μας είναι να κάνουμε γνωστή στο ευρύ κοινό την έννοια της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας και την ύπαρξή της σε κάθε έκφανση της καθημερινής μας ζωής, στο βιβλίο, στη μουσική, στα τραγούδια, στους στίχους, στο θέατρο, στο χορό, στη ζωγραφική, στη φωτογραφία, στον κινηματογράφο, στα αρχιτεκτονικά σχέδια, στα προγράμματα η/υ, στους χάρτες και τα σχέδια των εφαρμοσμένων τεχνών, στη σύλληψη ευρεσιτεχνιών και βιομηχανικών σχεδίων ακόμα και στην εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, μέσω της διασφάλισης των εμπορικών τους σημάτων. Εξάλλου αυτός ήταν και ο σκοπός των κρατών-μελών του WIPO, να αναγνωρισθεί δηλαδή η συνεισφορά των δημιουργών και των εφευρετών στην ανάπτυξη της κοινωνίας και του εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν το 2001 αποφάσισαν να εορτάζεται η ημέρα αυτή παγκόσμια. Και επιλέχθηκε η 26η Απριλίου ως η ημερομηνία εορτασμού, καθώς αποτελεί την Η 26η Απριλίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) ως Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Η Ημέρα αυτή μάς δίνει την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε το ρόλο που διαδραματίζει η πνευματική και η βιομηχανική ιδιοκτησία στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και τη σημασία τους στη διασφάλιση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Παράλληλα, στόχος της Ημέρας αυτής είναι να προβληθεί η συμβολή της διανοητικής ιδιοκτησίας στον πολιτισμό, στην οικονομία, στο εμπόριο. Ας μην ξεχνούμε ότι το πολιτισμικό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι απαιτεί επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στη δημιουργία, στις νέες τεχνολογίες, στην έρευνα και στην καινοτομία.
Επιθυμία μας είναι να κάνουμε γνωστή στο ευρύ κοινό την έννοια της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας και την ύπαρξή της σε κάθε έκφανση της καθημερινής μας ζωής, στο βιβλίο, στη μουσική, στα τραγούδια, στους στίχους, στο θέατρο, στο χορό, στη ζωγραφική, στη φωτογραφία, στον κινηματογράφο, στα αρχιτεκτονικά σχέδια, στα προγράμματα η/υ, στους χάρτες και τα σχέδια των εφαρμοσμένων τεχνών, στη σύλληψη ευρεσιτεχνιών και βιομηχανικών σχεδίων ακόμα και στην εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, μέσω της διασφάλισης των εμπορικών τους σημάτων. Εξάλλου αυτός ήταν και ο σκοπός των κρατών-μελών του WIPO, να αναγνωρισθεί δηλαδή η συνεισφορά των δημιουργών και των εφευρετών στην ανάπτυξη της κοινωνίας και του εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν το 2001 αποφάσισαν να εορτάζεται η ημέρα αυτή παγκόσμια. Και επιλέχθηκε η 26η Απριλίου ως η ημερομηνία εορτασμού, καθώς αποτελεί την ημερομηνία σύστασης και την έναρξη της δραστηριοποίησης του WIPO (26 Απριλίου 1970).
Με ευκαιρία τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διανοητικής Ιδιοκτησίας σάς προωθούμε το μήνυμα του Γενικού Διευθυντή του WIPO αλλά και κάποιες διαδικτυακές πηγές στην περίπτωση που επιθυμείτε να πληροφορηθείτε περισσότερα τόσο για την πνευματική και τη βιομηχανική ιδιοκτησία, όσο και για αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα.
• http://www.opi.gr
• http://www.obi.gr
• http://www.gge.gr
• http://ec.europa.eu/internal_market/copyright/index_en.htm
• http://www.wipo.int/ip-outreach/en/publications.html
• http://www.wipo.int/sme/en/multimedia/ip_panorama_new_modules.html
• http://www.unesco.org/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/CLT/diversity/pdf/WAPO/ABC_Copyright_en.pdf
• http://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/
Μήνυμα του Γ. Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) Francis Gurry για την παγκόσμια ημέρα διανοητικής ιδιοκτησίας
Καινοτομία – Συνδέοντας τον Κόσμο
Πριν μερικές δεκαετίες ο κόσμος ήταν τεράστιος και κατά πολύ άγνωστος στους περισσότερους ανθρώπους. Τα ταξίδια ήταν ακριβά και χρονοβόρα. Η γνώση βασιζόταν στα έντυπα μέσα και ήταν δύσκολο να διαδοθεί. Οι τηλεφωνικές υπηρεσίες, στα περισσότερα μέρη, ανύπαρκτες. Εκτός από τις μεγάλες πόλεις, η πρόσβαση σε αλλοδαπές κουλτούρες και τέχνες ήταν περιορισμένη.
Η ραγδαία καινοτομία και η παγκόσμια υιοθέτησή της μεταμόρφωσε την αντίληψή μας. Είμαστε τώρα συνδεδεμένοι -φυσικά, πνευματικά, κοινωνικά και πολιτισμικά- με τρόπους που ήταν αδύνατο να φανταστούμε. Μπορούμε να διασχίσουμε ηπείρους σε λίγες ώρες. Σχεδόν από κάθε σημείο του πλανήτη μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία, να βλέπουμε και να μιλάμε ο ένας στον άλλο, να επιλέγουμε μουσική, να βγάζουμε και να στέλνουμε φωτογραφίες, χρησιμοποιώντας μια συσκευή τόσο μικρή, ώστε να χωράει στην παλάμη ενός χεριού.
Αυτή η παγκόσμια διασύνδεση που πραγματώνεται με το διαδίκτυο και την ασύρματη τεχνολογία παρουσιάζει τεράστιες επιπλοκές για το μέλλον. Με το «θάνατο της απόστασης» δεν περιοριζόμαστε πλέον από το φυσικό χώρο, ενώ τα πλεονεκτήματα είναι άπειρα.
Η διαδικτυακή μάθηση απελευθερώνει το διανοητικό δυναμικό σε προηγούμενα απομονωμένες κοινότητες, βοηθώντας στον περιορισμό του γνωστικού χάσματος μεταξύ των εθνών. Περίπλοκες τεχνικές ‘video conference' περιορίζουν τα επαγγελματικά ταξίδια, μειώνοντας τα ενεργειακά αποτυπώματα. H κινητή τηλεφωνία που χρησιμοποιείται ήδη από το μισό πληθυσμό της γης μεταμορφώνει τις ζωές και τις κοινότητες: τα ηλιακά κινητά τηλέφωνα συνεισφέρουν στον εντοπισμό ασθενειών, κινούν μικρές επιχειρήσεις και συντονίζουν τη βοήθεια σε περιπτώσεις καταστροφών σε περιοχές που στο παρελθόν ήταν απομακρυσμένες.
Η ραγδαία διαχείριση και ανταλλαγή στοιχείων επιταχύνουν τον κύκλο της καινοτομίας, διευκολύνοντας τη συλλογική καινοτομία και προωθώντας την αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ εταιρειών, ερευνητικών ιδρυμάτων και ατόμων. Παράλληλα, οι ψηφιακές τεχνολογίες προσφέρουν τη δυνατότητα σε άτομα που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες να δημιουργούν εικονικές πλατφόρμες, από τις οποίες μπορούν να εργάζονται σε κοινά σχέδια και στόχους – όπως για παράδειγμα η διαδικτυακή πλατφόρμα του WIPO που στοχεύει στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε υλικό που προστατεύεται με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας από περίπου 314 εκατομμύρια ανθρώπους με προβλήματα όρασης και ανάγνωσης σε όλο τον κόσμο.
Οι καινοτόμες τεχνολογίες δημιουργούν μια πραγματικά παγκόσμια κοινωνία. Το σύστημα της διανοητικής ιδιοκτησίας είναι ένα κομμάτι αυτής της διαδικασίας σύνδεσης. Διευκολύνει τη διάχυση της πληροφορίας, όπως για παράδειγμα τον πλούτο της τεχνολογικής τεχνογνωσίας που περιλαμβάνεται στις δωρεάν τράπεζες δεδομένων του WIPO. Παρέχει ένα πλαίσιο συναλλαγής και διάδοσης των τεχνολογιών. Προσφέρει κίνητρα για καινοτομία και ανταγωνισμό. Βοηθά στην ανάπτυξη της απαιτούμενης συνεργασίας για να αντιμετωπιστούν οι αποθαρρυντικές παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και οι ραγδαία αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες που όλοι αντιμετωπίζουμε.
Στόχος του WIPO είναι να διασφαλίζει ότι το σύστημα της διανοητικής ιδιοκτησίας συνεχίζει να υπηρετεί το βασικότερο σκοπό του, την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, καθώς επίσης ότι όλα τα οφέλη του είναι προσβάσιμα σε όλους, φέρνοντας με τον τρόπο αυτόν τον κόσμο πιο κοντά.