ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΔΣΠ ΓΙΑ ΑΠΟΧΗ 13/1 ΚΑΙ 14/1 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠ
Απόφαση Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά για αποχή των Δικηγόρων Πειραιά από δίκες ενώπιον των Πολιτικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου στις 13/1 και 14/1/2025, καθώς και από την 1η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Α.Π. του έτους 2025 κατά την εκδίκαση πολιτικών υποθέσεων σε αναιρετική διαδικασία
Α.-Κατά τη συνεδρίαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου στις 20/12/2024 έγινε δεκτή η εισήγηση της Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία «ο αριθμός των σελίδων των εισαγωγικών δικογράφων (αιτήσεις αναιρέσεως κλπ), επί των αστικών υποθέσεων που κατατίθενται από την 15η Σεπτεμβρίου 2025, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις τριάντα (30) σελίδες, των προσθέτων αυτών λόγων τις είκοσι (20) σελίδες, των προτάσεων και των υπομνημάτων τις δέκα (10) σελίδες, όσον αφορά δε τις αιτήσεις αναστολής, κατ’ άρθρο 565 ΚΠολΔ, τις πέντε (5) σελίδες. […] Τα δικόγραφα συντάσσονται σε χαρτί Α4, με περιθώριο σελίδας 2 εκ. , είδος γραμματοσειράς “Arial”, μέγεθος 12, κανονική γραφή, με διάστιχο 1,5. […] καθιέρωση χρονικού ορίου στις αγορεύσεις των συνηγόρων των διαδίκων μερών (σημ.κατά τις συνεδριάσεις των πολιτικών και ποινικών τμημάτων και Ολομέλειας), το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά τα έξι (6) λεπτά ανά διάδικο μέρος.»
Β.-Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, το οποίο συνεδρίασε στις 30/12/2024, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην ανωτέρω από 20/12/2024 απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, με την οποία τίθενται περιορισμοί ως προς τη σύνταξη και έκθεση των δικογράφων που θα κατατίθενται από 15-9-2025 ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί αστικών υποθέσεων και ως προς τον χρόνο αγόρευσης των συνηγόρων των διαδίκων τόσο στις αστικές όσο και στις ποινικές υποθέσεις.
(α) Η απόφαση αυτή υποβαθμίζει τον ίδιο τον ρόλο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο δεν είναι δυνατόν να αποφεύγει την εξέταση της ουσίας της διαφοράς με προσφυγή σε ακραία τυπολατρία (βλ. απόφαση 14/12/2006 ΕΔΔΑ Γιαννούσης κλπ. κατά Ελλάδας).
(β) Η απόφαση καθιερώνει συνταγματικά ανεπίτρεπτους περιορισμούς στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών κατ’ άρθρον 20 παρ. 1 του Συντάγματος και 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ, και δημιουργεί κινδύνους απαραδέκτου ως προς την άσκηση των δικαιωμάτων των διαδίκων.
(γ) Η απόφαση κατά το μέρος που θεσπίζει κυρώσεις απαραδέκτου των δικογράφων ή μη λήψης υπόψη του μέρους αυτών που υπερβαίνει τα όρια που η απόφαση θέτει, είναι νομικά ανίσχυρη, καθώς, αφενός, λήφθηκε καθ’υπέρβαση της σχετικής νομοθετικής εξουσιοδότησης του ν. 4938/2022 (Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ) δεδομένου ότι δεν πρόκειται για θέματα κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας του Δικαστηρίου ή τρόπου διεξαγωγής των εργασιών του και, αφετέρου, γιατί λόγοι απαραδέκτου μπορούν να θεσπίζονται μόνο με νομοθετική διάταξη στην πολιτική δίκη, τροποποιητική του ισχύοντος ΚΠολΔ, ώστε να μην υφίσταται διαφορετική δικονομία για κάθε δικαστήριο.
(δ) Η απόφαση υποτιμά ανεπίτρεπτα τον κατοχυρωμένο στον νόμο και στην ΕΣΔΑ και αναγνωρισμένο από τη νομολογία του ΔΕΕ και του ΕΔΔΑ, ρόλο του Δικηγόρου στην πολιτική και στην ποινική δίκη ως νομικού παραστάτη του αιτούντος αποτελεσματική πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, διάδικου πολίτη και στην καθοριστική συμβολή του Δικηγόρου στη διαμόρφωση του δικανικού συλλογισμού της δικαστικής απόφασης.
(ε) Η εν λόγω απόφαση δεν πρόκειται να συμβάλει στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης όχι μόνο γιατί η επιτάχυνση δεν μπορεί να αποβαίνει σε βάρος της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και γιατί η υπαρκτή καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων δεν σχετίζεται, όπως έδειξε και η εμπειρία του Συμβουλίου της Επικρατείας που υιοθέτησε αντίστοιχους περιορισμούς το 2021, με τον χρόνο ανάγνωσης των δικογράφων ή τον χρόνο αγόρευσης των συνηγόρων στο ακροατήριο.
(στ) Η απόφαση, με τις προβλέψεις της για τη διαδικασία τήρησης των περιορισμών στα δικόγραφα, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο και δεν θα μειώσει τον φόρτο εργασίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
(ζ) Η απόφαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη διατυπωθείσα δημοσίως θέση της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για μείωση των απαραδέκτων στην πολιτική δίκη, τα οποία εμποδίζουν το Δικαστήριο να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης.
Γ.-Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, συντασσόμενο με την από 24/12/2024 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, ζητά την ανάκληση και τη μη εφαρμογή και τη μη κύρωση, κατά τροποποίηση του άρθρου 5 και 6 του ΠΔ 63/2023, της από 20-12-2024 απόφασης της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που εισάγει περιορισμούς στα δικαιώματα των διαδίκων και στην προφορικότητα της διαδικασίας και αποφασίζει την αποχή των Δικηγόρων Πειραιά από την εκδίκαση των υποθέσεων ενώπιον των Πολιτικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2025, καθώς και από την 1η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου του έτους 2025 κατά την εκδίκαση πολιτικών υποθέσεων σε αναιρετική διαδικασία.
Ο Πρόεδρος |
Η Γεν. Γραμματέας |
Ηλίας Ι.Κλάππας |
Παναγιώτα Α. Μπουρλετίδου |
Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα πλην του Αντιπροέδρου κ. Πολυχρόνη Περιβολάρη, ο οποίος δήλωσε «παρών»