Αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (05/12)
Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε χθες, 5.12.2019, στην Αθήνα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση :
1. Εκφράζει την έντονη και κατηγορηματική αντίθεσή της στην επαναφορά της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ και σε εκκρεμείς υποθέσεις και στην θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής υπαγωγής αστικών και εμπορικών διαφορών στη διαμεσολάβηση.
2. Μείζον είναι το θέμα που δημιουργείται με την επαναφορά της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, μετά την αιφνίδια κατάθεση και υιοθέτηση εκπρόθεσμης βουλευτικής τροπολογίας, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση με την νομική κοινότητα και επεξεργασία από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Η διάταξη αυτή, η οποία δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και περιορίζει τα σχετικά δικαιώματά τους, ελέγχεται ως προς την συνταγματικότητά της, λαμβανομένης υπόψη και της αναδρομικής ισχύος της. Ο τρόπος δε, που εισήχθη, σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της καλής νομοθέτησης και της κοινοβουλευτικής τάξης, δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν.
3. Το δικηγορικό σώμα έχει, κατ’ επανάληψη, ταχθεί κατά της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης, η οποία δεν συνάδει με τον εκούσιo χαρακτήρα της. Η ψήφιση και η άμεση ισχύς του νόμου 4640/2019, πλην του άρθρου 6 και 7 αυτού, δημιουργεί σημαντικά ζητήματα ως προς την εφαρμογή του, τα οποία και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. 4.Η Συντονιστική Επιτροπή εμμένει στην πάγια θέση της ότι η υποχρέωση κατάθεσης του προβλεπόμενου στην παρ. 2 του άρθρου 3 ενημερωτικού εντύπου δεν εξυπηρετεί κανένα ουσιαστικό και δικονομικό σκοπό και αποτελεί περιττή γραφειοκρατική επιβάρυνση . Σε κάθε περίπτωση, θεωρεί ότι η σχετική σημερινή υπουργική τροπολογία κινείται σε θετική κατεύθυνση, αφού επιλύει, έστω και πρόσκαιρα, ένα σοβαρό θέμα που έχει δημιουργηθεί μετά την ισχύ του νόμου.
Η Συντονιστική Επιτροπή, αντιδρώντας στις άνω αιφνίδιες και προσβλητικές για το σώμα νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, αποφάσισε να προβεί στις κάτωθι δράσεις :
1. Να ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να θέσει τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν από την αιφνιδιαστική, κατά τα άνω, νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και να ζητήσει την άμεση απόσυρση των σχετικών ρυθμίσεων.
2. Να προβεί σε ενημερωτική καμπάνια, με κάθε πρόσφορο τρόπο, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο (πχ πληρωμένη καταχώρηση σε κυριακάτικες εφημερίδες, δημιουργία διαφημιστικού spot στα social media), προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για τις δυσμενείς σε αυτούς επιπτώσεις της επιβολής δικαστικού ενσήμου.
3. Να προγραμματιστούν συναντήσεις με τους βουλευτές-δικηγόρους και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και να αποσταλούν ενημερωτικές επιστολές σε όλους τους βουλευτές.
4. Να αποσταλούν ενημερωτικές επιστολές σε όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς κάθε πόλης, με ευθύνη των οικείων Δικηγορικών Συλλόγων, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη τους για τις συνέπειες των επίμαχων ρυθμίσεων και να ζητηθεί η υποστήριξή τους.
5. Να διοργανωθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο), με ευθύνη των οικείων Δικηγορικών Συλλόγων.
Η πρώτη συγκέντρωση προτείνεται να γίνει στην Αθήνα, μέχρι την έναρξη των διακοπών των Χριστουγέννων, με κήρυξη πανελλαδικής αποχής την ημέρα της συγκέντρωσης, μετά από απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων.
6. Τέλος, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εμμείνει στη θέση της, θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.