ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά διοργάνωσε συνέδριο μαζί με την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων και το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, με θέμα «Σύγχρονες Εξελίξεις του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Ποινικού Δικαίου», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2009, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ο.Λ.Π..
Ιδιαίτερα υψηλό το επίπεδο των επιστημονικών εισηγήσεων που αναπτύχθηκαν από τους επίλεκτους ομιλητές της Ελλάδας και του Εξωτερικού που μετείχαν στην διοργάνωση. Σε τρεις ενότητες αναλύθηκαν πλήρως τα ζητήματα που εμπίπτουν στη θεματική του συνεδρίου.
Οι κ.κ. Χρίστος Μυλωνόπουλος, Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, Sabine Gless, Καθηγήτρια του Παν/μίου της Βασιλείας, Petter Asp, Καθηγητής του Παν/μίου της Στοκχόλμης και Helmut Satzger, Καθηγητής του Παν/μίου του Μονάχου εισηγήθηκαν θέματα σχετικά με τις σύγχρονες εξελίξεις στο οικονομικό ποινικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την Προεδρία του κ. Ηλία Αναγνωστόπουλου, Προέδρου της Επιτροπής Ποινικού Δικαίου του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE), Αν. Καθηγητή
Παν/μίου Αθηνών.
Οι κ.κ. Όλγα Τσόλκα, Λέκτορας του Παντείου Παν/μίου, Νικόλαος Λίβος, Επ. Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, Νικόλαος Μπιτζιλέκης και Μαρία Καϊάφα-Γκμπάντι, Καθηγητές του Παν/μίου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκαν στα ζητήματα της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε από εσωτερικές και εξωτερικές προσβολές, υπό την προεδρία της κ. Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου, Καθηγήτριας του Παν/μίου Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Βασίλειος Σκουρής, Πρόεδρος του Δ.Ε.Κ., Καθηγητής του Παν/μίου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε με ιδιαίτερη αρτιότητα και σαφήνεια τα ζητήματα ποινικού δικαίου στη νομολογία του Δ.Ε.Κ. και την απήχησή τους στη χώρα μας.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με θέματα που άπτονται των παρεμβάσεων της Ε.Ε. για την ομοιόμορφη ποινική προστασία δομικών στοιχείων του οικονομικού συστήματος τα οποία ανέπτυξαν οι κ.κ. Δημήτριος Κιούπης, Επ. Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, Ιωάννης Γιαννίδης Αν. Καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών, Στέφανος Παύλου, Καθηγητής Παν/μίου Θράκης και Πολυχρόνης Τσιρίδης, ΔΝ, Δικηγόρος Πειραιά, Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, υπό την Προεδρία του Χριστόφορου Αργυρόπουλου, Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων.
Η εν λόγω διοργάνωση συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, τεράστιο ενδιαφέρον και τις δύο ημέρες της διεξαγωγής του και τιμήθηκε από εκλεκτούς προσκεκλημένους αλλά και ενδιαφερόμενους δικαστές, δικηγόρους, φοιτητές κ.λ.π.
Την διοργάνωση χαιρέτισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρης Καστανίδης.
Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν:
Ο κ. Παντελής Στραγάλης, Αντ/λέας Εφετών, μέλος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ως εκπρόσωπος του Προέδρου Χαράλαμπου Αθανασίου.
Ο κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Ο κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων. Και
Η κ. Ευαγγελία Κουτούπα-Ρεγκάκου, Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης.
Ήταν δε παρόντες ο κ. Γεώργιος Δημήτραινας, Γεν Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι βουλευτές κ.κ. Αναστάσιος Νεράντζης και Δημήτριος Καρύδης, ο τ. Βουλευτής κ. Αντώνης Φούσας, ο κ. Κωνσταντίνος Ρεσβάνης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά. Από τον δικαστικό χώρο, ο κ. Γεώργιος Κούρτης, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Δημήτριος Κράνης, Αρεοπαγίτης, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης Πρωτοδικείου Αθηνών, ο κ. Φώτιος Μακρής, Αντ/λέας Αρείου Πάγου, Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, ο κ. Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, Αντ/λέας Εφετών, Αντ/δρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ο κ. Γεώργιος Φαλτσέτος, Πρόεδρος Εφετών, Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, ο κ. Νικόλαος Μακρής, Αναθεωρητής Β΄, Πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Δικαστών, ο κ. Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, επ. Αντ/δρος Αρείου Πάγου, ο κ. Παν. Νικολούδης, Αντ/λέας Αρείου Πάγου, η κ. Ευγ. Προγάκη, Πρόεδρος Εφετών Αθηνών, οι Εισ/λείς Εφετών Αθηνών κ.κ. Κων/νος Παρασκευαΐδης και Ιωάννης Τζαγκουρνής, οι Εφέτες Αθηνών κ.κ. Αναστ. Περιστεράκη και Διον. Μπιτζούνη, ο Εφέτης Πειραιά, κ. Κυρ. Οικονόμου. Επίσης η κ. Χρύσα Δεπούντη-Μακρουλάκη, Γεν. Γραμματέας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων: Λάρισας, κ. Φίλιππος Σαμαράς, Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, Βόλου, κ. Αναστάσιος Βολιώτης και Σερρών, κ. Πασχάλης Αγγελίδης. Από το Πάντειο Παν/μιο ο Πρύτανης κ. Π. Τσίρης και η Αντιπρύτανης κ. Β. Αρτινοπούλου.
Από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, ο Πρόεδρος κ. Στέλιος Μανουσάκης στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στα ακόλουθα:
« Εκ μέρους του ΔΣΠ θέλω να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και τη συμμετοχή στις εργασίες του Συνεδρίου, που συνδιοργανώνουν το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, η ΕΕΠ και ο ΔΣΠ, με κεντρικό θέμα «Σύγχρονες εξελίξεις του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Ποινικού Δικαίου». Το θέμα του Συνεδρίου εκτός του ότι καλύπτει σημαντικά ζητήματα της σύγχρονης προβληματικής του οικονομικού ποινικού δικαίου στον χώρο της ΕΕ, αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα και σοβαρότητα στις μέρες μας, αν λάβει κανείς υπόψη του, τις προσπάθειες που καταβάλλει η ευρωπαϊκή (αλλά και παγκόσμια) κοινότητα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της δυσμενούς οικονομικής κρίσης και οι εθνικές οικονομίες να εξεύρουν τρόπους για την επιβίωσής τους, κυρίως, μέσω της ενίσχυσης της εθνικής νομοθεσίας τους για την προστασία της εγχώριας οικονομίας από την οικονομική εγκληματικότητα π.χ. εμπορικές και επιχειρηματικές απάτες, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διαφθορά, χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση εγκληματικών σκοπών κλπ.
Σ' αυτήν την προσπάθεια, το οικονομικό ποινικό δίκαιο (ουσιαστικό και δικονομικό) αποτελεί το βασικό νομικό εργαλείο καταπολέμησης των οικονομικών εγκλημάτων, σκοπός του οποίου είναι η προστασία της εθνικής οικονομίας στο σύνολό της, υπό την έννοια της διαφύλαξης των γενικών οικονομικών συμφερόντων του κράτους, αλλά και η οικονομική προστασία του ατόμου, της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, του ελεύθερου ανταγωνισμού, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και εν γένει της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Στο πλαίσιο της ΕΕ έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι η δημιουργία μιας μεγάλης ευρωπαϊκής αγοράς χωρίς σύνορα, με στοιχεία προστατευτισμού παρέχει την ευκαιρία να τελούνται αδικήματα στο έδαφος πολλών χωρών κατά των οικονομικών συμφερόντων αυτής. Ειδικότερα, η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και το άνοιγμα των αγορών, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων διευκόλυναν τη διάδοση της διασυνοριακής οργανωμένης εγκληματικότητας, δραστηριοποιούμενης στον χώρο της οικονομίας. Η ανάγκη προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, οδήγησε στη λήψη μέτρων για την προάσπιση των οικονομικών της συμφερόντων, με την τυποποίηση μορφών απάτης και άλλων συναφών αδικημάτων.
Τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής η τάση της βαθμιαίας και συνεχούς ποινικής αντιμετώπισης προσβολών στον χώρο της Ε.Ε., μέσω Οδηγιών και άλλων νομοθετικών κειμένων, με αιχμή του δόρατος την καταπολέμηση της Ευρωαπάτης, της διαφθοράς, του ξεπλύματος χρήματος, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή προστασία των προσβαλλόμενων εννόμων αγαθών. Τα ζητήματα και τα προβλήματα που αναφύονται από την υιοθέτηση τέτοιων νομοθεσιών στον χώρο της Ε.Ε και την εισαγωγή τους στα εθνικά ποινικά συστήματα με στόχο την ομοιόμορφη ποινική προστασία, θα εκτεθούν από τους έγκριτους επιστήμονες – εισηγητές κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου.
Κλείνοντας, θα πρέπει να τονισθεί ότι η ανάγκη προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, οι οικονομικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η τελευταία, όπως, άλλωστε, η παγκόσμια κοινότητα, αλλά και οι πολύπλοκες προκλήσεις του μέλλοντος στον χώρο της οικονομίας και ανάπτυξης της ΕΕ, δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για νομοθετικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες στη συνέχεια επιβάλλονται στα Κ-Μ, για συνεχή σκλήρυνση της ποινικής νομοθεσίας και αντίστοιχη συρρίκνωση δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.
Η ελευθερία, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη είναι σημαντικές αξίες και αποτελούν τις μείζονες συνιστώσες του μοντέλου της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Συνιστούν τους ακρογωνιαίους λίθους του ευρωπαϊκού μοντέλου ολοκλήρωσης. Η ΕΕ, η οποία έχει ήδη δημιουργήσει για τους πολίτες της μια ενιαία αγορά, μια οικονομική και νομισματική ένωση, και την ικανότητα αντιμετώπισης των παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων, πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί, ώστε η εγκαθίδρυση του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, να αποτελεί πρώτα από όλα ένα ενιαίο χώρο προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, εντός του οποίου ο σεβασμός του προσώπου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς και των άλλων δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, στην ΕΣΔΑ, αλλά και τη Νομολογία του ΔΕΚ και του ΕυρΔΔΑ, πρέπει να αποτελεί ουσιώδη αξία και βασική προτεραιότητα.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση οφείλει να κινηθεί και ο εθνικός νομοθέτης κατά τη μεταφορά στην εγχώρια νομοθεσία των επιβαλλόμενων από την Ε.Ε κοινοτικών Οδηγιών και συναφών νομοθετικών κειμένων, προκειμένου να μην προσβάλλονται θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και να μη νοθεύεται το εθνικό ποινικό μας σύστημα από την εισαγωγή ρυθμίσεων άρσης προστατευτικών εγγυήσεων και περιστολής δικαιωμάτων, τα οποία πρέπει να είναι απόλυτα και απαραβίαστα, ώστε καμία σκοπιμότητα να μην μπορεί να τα παρακάμψει.
Σας ευχαριστώ. »