ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2010, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του, στην αίθουσα Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη του Πειραϊκού Συνδέσμου που φιλοξένησε την όμορφη γιορτή μας και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας σ΄ ένα περιβάλλον ζεστό και φιλικό που άρεσε πολύ σε όλους.
Την εκδήλωση ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιά, κ.κ. Σεραφείμ και τα κάλαντα ακούσαμε από την χορωδία μας, υπό την παρουσία των εκπροσώπων της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, όλων των τοπικών παραγόντων της πόλης και πολλών δικηγόρων φυσικά.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Στέλιος Μανουσάκης καλωσόρισε τους παρισταμένους, αναφερόμενος καταρχήν στην απώλεια του εξαίρετου δικαστή, Δημητρίου Φλέγκα ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκε αφ' ενός στα ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους και το νομικό κόσμο της χώρας και αφ΄ετέρου στην συνδικαλιστική, επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του Συλλόγου, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα κυρίαρχα προβλήματα που απαιτούν άμεση λύση, όπως είναι το Δικαστικό Μέγαρο κ.λ.π.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
Οι βουλευτές κ.κ. Δημήτριος Καρύδης, Θεόδωρος Δρίτσας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Γεώργιος Ανατολάκης. Επίσης ο τ. βουλευτής, κ. Ηλίας Βουγιουκλάκης.
Από τον δικαστικό χώρο, ο κ. Ιωάννης Τέντες, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο κ. Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, Αντ/δρος της Ένωσης Εισαγγελέων. Η κ. Γρηγορία Μπουφούνου, Πρόεδρος Εφετών, Προϊσταμένη του Εφετείου Πειραιά, ο κ. Ιωάννης Προβατάρης, Αντεισαγγελέας Εφετών, Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, ο κ. Μηνάς Μηναδάκης, Εφέτης Δ.Δ., Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης Διοικ. Πρωτοδικείου Πειραιά, οι Πρόεδροι Εφετών κ.κ. Γρηγόριος Λαπατάς και Ασπασία Μαγιάκου. Η κ. Αγγελική Παπαπαναγιώτου-Λέζα, Πρόεδρος Πρωτοδικών Δ.Δ. Η κ. Αναστασία Περιστεράκη, Εφέτης Αθηνών. Ο κ. Κων/νος Βλαχάκης, Πρόεδρος του Συμβ/κού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς- Αιγαίου & Δωδεκανήσου και η Γεν. Γραμματέας κ. Χρυσή Δεπούντη-Μαρκουλάκη. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων κ. Χρήστος Χριστόπουλος, ο Πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά, κ. Δημ. Χατζίνας,
Από την τοπική αυτοδιοίκηση, ο Νομάρχης Πειραιά, κ. Γιάννης Μίχας, και οι Αντινομάρχες κ.κ. Π. Τριανταφύλλου και Β. Βαλσαμάκης. Ο Δήμαρχος της πόλης κ. Παναγιώτης Φασούλας ο Αντ/δήμαρχος κ. Δημήτριος Αντωνάτος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κων. Ρεσβάνης και ο Γεν. Γραμματέας, κ. Γιώργος Οικονομόπουλος.
Παρέστησαν επίσης ο κ. Δημήτρης Αλφιέρης, Δ/ντής του γραφείου τύπου της Μητρόπολης Πειραιά, ο κ. Δημήτρης Χατζηγιάννης, Πρόεδρος του Συλλόγου συνταξιούχων Δικηγόρων, πολλοί εκπρόσωποι των επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων της πόλης, μεταξύ των οποίων ο κ. Γρηγόρης Τιμαγένης, Πρόεδρος του ΝΑΤ, ο κ. Γ. Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πειραιώς & Νήσων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοπωλών και Εκδοτών Πειραιά, κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, ο κ. Γιώργος Πηγαδιώτης, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Αστυνομίας, Γεν. Γραμ/τέας της Λέσχης Αστυνομικών Πειραιά, πολλοί δικηγόροι και φίλοι του Συλλόγου.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Στέλιος Μανουσάκης, κατά τον χαιρετισμό του είπε τα ακόλουθα:
«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην καθιερωμένη πλέον εορταστική εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου μας για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, η οποία φέτος φιλοξενείται στον Πειραϊκό Σύνδεσμο (τη Διοίκηση του οποίου ευχαριστούμε ιδιαιτέρως), αφού με χαρά διαπιστώνουμε ότι η αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου μας δεν επαρκεί πλέον για αυτήν την εκδήλωση. Δυστυχώς, από το φετινό προσκλητήριο απουσιάζει ένας εξαίρετος δικαστής που κόσμησε με τον ακέραιο χαρακτήρα του την Ελληνική Δικαιοσύνη και ιδιαίτερα τα Δικαστήρια του Πειραιά, ο εφέτης Δημήτριος Φλέγκας.
Αποχαιρετήσαμε το 2009 και την πρώτη δεκαετία αυτής της νέας –και σκληρής όπως διαφαίνεται- χιλιετηρίδας με ένα αίσθημα ανακούφισης θα έλεγα, υποδεχόμενοι ταυτόχρονα το 2010 μέσα στην παρατεταμένη δίνη της περιβόητης οικονομικής κρίσης με πολλές ελπίδες αλλά και σοβαρές ανησυχίες ως προς το τι μας επιφυλάσσει για το μέλλον της χώρας μας, της Δικαιοσύνης και του κλάδου μας ειδικότερα.
Η ελληνική Δικαιοσύνη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και απαιτείται από όλους τους θεσμικούς φορείς –πολιτική ηγεσία, δικαστές, δικηγόρους, δικ. υπαλλήλους- συνέπεια και αίσθημα καθήκοντος προκειμένου να αντιμετωπίσουμε συντεταγμένα τα προβλήματα που απειλούν να πνίξουν τη λειτουργική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε αφενός να προβούμε στις αναγκαίες κωδικοποιήσεις της νομοθεσίας μας και αφετέρου να ενστερνιστούμε ότι η συμβιβαστική επίλυση μιας διαφοράς πολλές φορές είναι καλύτερη από μια δικαστική απόφαση. Προς τούτο άλλωστε συνηγορεί και η ευρωπαϊκή πρακτική περί Διαμεσολάβησης και Εξωδικαστικής Επίλυσης των αστικών διαφορών, μοναδική λύση για την πολυπόθητη αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.
Δυστυχώς τα πράγματα στην ποινική δικαιοσύνη είναι ακόμη χειρότερα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2009 περί τις 750.000 μηνύσεις υποβλήθηκαν σε όλες τις Εισαγγελίες της χώρας έναντι 500.000 πέρυσι, εκ των οποίων οι 330.00 στις Εισαγγελίες Αθηνών και Πειραιώς, ενώ μόλις ποσοστό 8% εξ αυτών (περίπου 60.000) αφορούν σημαντικές υποθέσεις, καθώς οι υπόλοιπες 700.000 είναι ήσσονος σημασίας. Την ίδια ώρα ο αριθμός των κρατουμένων στις φυλακές αυξήθηκε κατά 40% μέσα στα τελευταία 3 χρόνια φτάνοντας τους 11.736 (αντί των 8.418 το 2003), εκ των οποίων το 1/3 είναι προσωρινά κρατούμενοι. Έτσι για να τελεσιδικήσει σήμερα μια πλημμεληματική υπόθεση απαιτούνται 6 χρόνια ενώ σε περίπτωση κακουργήματος ο χρόνος αυτός εκτινάσσεται στα 12 έτη.
Φυσικά δεν αρκεί να εντοπίζει κανείς μόνον το πρόβλημα αλλά οφείλει να συνδράμει και στην εξάλειψή του. Ο Σύλλογός μας, τόσο αυτοτελώς, όσο και μέσα από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έχει επανειλημμένα προτείνει λύσεις προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την πολιτική ηγεσία. Επιγραμματικά αναφέρω κάποιες προτάσεις που θεωρούμε αναγκαίες και επιβεβλημένες για την ανάταση της Δικαιοσύνης όπως:
- Περιστολή του νομοθετικού πληθωρισμού και συνετή κωδικοποίηση των υφιστάμενων νομικών κανόνων.
- Να αποποινικοποιηθεί μια σωρεία ποινικών αδικημάτων, για τα οποία δεν υφίσταται κοινωνικό έρεισμα ποινικού κολασμού.
- Να αποκεντρωθεί σε βάθος χρόνου το υδροκέφαλο Πρωτοδικείο της Αθήνας με την δημιουργία δύο σύγχρονων Πρωτοδικείων, σε Ανατολική και Δυτική Αττική.
- Να προσληφθεί ικανός αριθμός Ειρηνοδικών και Δικαστικών λειτουργών και βεβαίως να διατεθούν επαρκή κονδύλια στη Δικαιοσύνη γιατί χωρίς χρήματα «ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων»,
- Να απαλλαγεί επιτέλους η Δικαιοσύνη από το κλίμα καχυποψίας που συνοδεύει κάθε φορά την εκλογή της ανώτατης ηγεσίας της, με την απευθείας επιλογή αυτής από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την εφαρμογή του αυτοδιοίκητου των Δικαστηρίων.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλά ευχολόγια ούτε έχουμε την πολυτέλεια να αναβάλλουμε ή να καθυστερούμε την εφαρμογή τους. Από την ουσιαστική εξέλιξη του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης εξαρτάται άμεσα πλέον όχι μόνο η ευνομία και η διατήρηση του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας, αλλά και η επιβίωση του κλάδου μας και ιδιαίτερα των νέων δικηγόρων. Η επερχόμενη φορολογική και οικονομική καταιγίδα που καθιστά την άσκηση της δικηγορίας σαφώς δυσκολότερη σε συνδυασμό με την αθρόα εισαγωγή 1200 πτυχιούχων κάθε χρόνο στο επάγγελμα, τη στιγμή που αποχωρούν μόλις 400, δημιουργούν ένα πραγματικά εκρηκτικό μείγμα για τις κοινωνικές ισορροπίες στον κλάδο μας οξύνοντας τον ανταγωνισμό σε αθέμιτες διαστάσεις
Με τη σκέψη μας στραμμένη στα καθημερινά προβλήματα του κλάδου και των συναδέλφων μας, όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, προσπαθούμε μέρα με την ημέρα εκ των ενόντων πολλές φορές να δώσουμε λύσεις στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο πειραιώτης δικηγόρος μέσα σε ακατάλληλα και απαράδεκτα εν πολλοίς δικαστικά κτήρια όπως αυτά του Διοικητικού Πρωτοδικείου και των Δικαστηρίων της Σκουζέ τα οποία είναι ανεπαρκή ακατάλληλα στερούμενα υλικοτεχνικής υποδομής ακόμη και εξόδου κινδύνου. Ολοκληρώνοντας, ως προς τα καθ' ημάς μπορώ να πω ότι το 2009 στάθηκε μεταβατική χρονιά με πολλές εξελίξεις σε πλείστα ζητήματα που απασχολούν το Σύλλογό μας.
Το χρόνιο ζήτημα του Δικαστικού Μεγάρου άρχισε πλέον να ξεκαθαρίζει. Προκρίνεται πια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ως προτιμώμενη λύση η μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων του Πειραιά στην περιοχή Ρετσίνα συνολικής έκτασης 27 στρ., ιδιοκτησίας της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και με κόστος 25.000.000 ευρώ, όπου μπορούμε να ανοικοδομήσουμε περί τις 70.000 τμ ικανά να υπερκαλύψει όλες τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες των δικαστικών κτηρίων του Πειραιά. Η λύση αυτή προτιμάται έναντι της ΧΡΩΠΕΙ, αφού και χωροταξικά εξυπηρετεί καλύτερα λόγω της εγγύτητας στο κέντρο της πόλης, αλλά και δεδομένων των προβλημάτων που παρουσιάζει η ΧΡΩΠΕΙ τόσο με τον περιορισμό στη χρήση των διατηρητέων βιομηχανικών κτισμάτων όσο και στον αποχαρακτηρισμό, κατεδάφιση και αναδιαμόρφωση των υπαρχόντων που όμως θα υπολείπονται κατά πολύ σε έκταση από αυτών της Ρετσίνα.
Με χαρά είδαμε να υλοποιείται και το Πρόγραμμα Ασφάλισης επαγγελματικής αστικής ευθύνης για τα μέλη μας, πρωτοπορία του Συλλόγου μας, με ακόμη καλύτερους όρους κάλυψης αφού συμπεριελήφθη και η περίπτωση της πρόκλησης βλάβη από βαριά αμέλεια, χάρη στη σύντονη προσπάθεια των συμβούλων μας κ. Η. Κλάππα και της κα. Μ. Γαλανοπούλου.
Θα προχωρήσουμε άμεσα με απόφαση του ΔΣ στη σύσταση ειδικού λογαριασμού υποστήριξης των οικονομικά ασθενέστερων συναδέλφων μας και ιδιαίτερα των νέων.
Χωρίς να θέλω να εξάρω τη συμβολή του πρώτου επιστημονικού συλλόγου της πόλης μας στις σύγχρονες εξελίξεις της νομικής επιστήμης, ο ΔΣΠ μέσα στο 2009 συνδιοργάνωσε και επιμελήθηκε μια πλειάδα από διεθνούς εμβέλειας επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες με ποικιλία θεμάτων, όπως
- Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρ. Δικαιωμάτων συνδιοργανώσαμε με το Ελληνικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαστικού Δικτύου σε Αστικές και Εμπορικές Υποθέσεις ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,
- Από κοινού με την ένωση ελλήνων ποινικολόγων συνδιοργανώσαμε ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ τις Σύγχρονες Εξελίξεις του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Ποινικού Δικαίου,
- Φιλοξενήσαμε το 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΩΝ με θέμα: Ειδικές (παρα)δικονομικές ρυθμίσεις: Εκσυγχρονισμός ή αποσάθρωση της ποινικής διαδικασίας;
- Σε συνεργασία με τη ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ διοργανώσαμε Συνέδριο με θέμα: Περιβαλλοντική Ευθύνη: Θεωρητικές Εξελίξεις και Ζητήματα Εφαρμογής.
Ενώ παράλληλα, η Επιτροπή Νέων Δικηγόρων & Ασκουμένων με επικεφαλής τον κ. Ε. Αναγνώστου και την κ. Μ. Φλωροπούλου – Μακρή, Δικηγόρους Πειραιά, και με τη σημαντική συμβολή της Γραμματέως του ΔΣΠ, κ. Λιάνας Κονδύλη, έχει επιμεληθεί ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ με τη συμμετοχή διακεκριμένων καθηγητών των νομικών σχολών της χώρας μας και έμπειρων συναδέλφων μας που καθιστά το σύλλογό μας πόλο έλξη ευρύτερου επιστημονικού - νομικού ενδιαφέροντος.
Φυσικά η συμβολή του ΔΣΠ στη ζωή της πόλης μας δεν περιορίζεται μόνον στα επιστημονικά θέματα, αλλά με συνεχείς παρεμβάσεις και ενεργό συμμετοχή σε θεσμικούς φορείς θέτουμε επί τον τύπο των ήλων σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η περίπτωση της απομάκρυνσης του ΟΚΑΝΑ από το κέντρο της πόλης κ.α.
Εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή του Συλλόγου μας στα καλλιτεχνικά δρώμενα του Πειραιά, με πρωτοβουλία και αποκλειστική επιμέλεια του τέως Αντιπροέδρου και μέλους ΔΣ, επικεφαλής της επιτροπής πολιτιστικών κ. Εμμ. Κοτσώνη ο ΔΣΠ διοργανώνει μοναδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που ξεπερνούν τα όρια και τη χωρητικότητα της αίθουσας εκδηλώσεων του συλλόγου μας με αθρόα προσέλευση πολλών πειραιωτών και θέτουν το δικό μας στίγμα στα πολιτιστικά δρώμενα του Πειραιά.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από μέρους του ΔΣ του ΔΣΠ για τη σημερινή τιμητική για εμάς παρουσία σας και να σας ευχηθώ ολόψυχα χρόνια πολλά με υγεία και δύναμη».