ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα η Διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, με θέμα την ακαταλληλότητα λειτουργίας και την επικινδυνότητα του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιος Μανουσάκης και ο Γεν. Γραμματέας, Γιώργος Σταματογιάννης ανέδειξαν το χρόνιο πρόβλημα του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης και επεσήμαναν ότι « Ο Πειραιάς αξίζει ένα Δικαστικό μέγαρο που θα τηρεί όλες τις προϋποθέσεις και θα πρέπει να λειτουργήσει στο χώρο της «ΧΡΩΠΕΙ».
Η συνέντευξη δόθηκε από κοινού και με την συμπαράσταση των κ.κ. Σωτηρίου Μπάγια, Προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Γεωργίου Μανωλίδη, Γεν. Γραμματέα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και Δημητρίου Χατζίνα, Προέδρου Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά.
Παρευρέθηκαν και έκαναν παρέμβαση, ο Γιάννης Μίχας, Νομάρχης Πειραιά, Χρήστος Αγγέλης, Πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά, Εμμανουήλ Αντωνάκος, Γεν. Γραμ/τέας Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά, Ρουμπίνη Ανδριοπούλου και Βασίλειος Βαλσαμάκης, Αντινομάρχες, Εμμανουήλ Μπεντενιώτης, τ. Βουλευτής Πειραιά, Γιάννης Καρδαράς, Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά, Χρήστος Λυμπερόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων, και Πέτρος Κυριακού, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.
Οι προαναφερθέντες, μετά την τοποθέτηση και τους επισημάνσεις του Προέδρου του Δ.Σ.Π., Στέλιου Μανουσάκη, διατύπωσαν τους απόψεις τους, δίνοντας την απόλυτη συναίνεσή τους στην γιγάντια αυτή προσπάθεια του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και αξιώνοντας από την Πολιτεία αποτελεσματική και οριστική λύση.
Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου του Δ.Σ.Π., Στέλιου Μανουσάκη:
«Ο Πειραιάς χρειάζεται αλλά και δικαιούται ως το πρώτο λιμάνι και τρίτη πόλη της χώρας ένα σύγχρονο «Δικαστικό Μέγαρο» που θα πληροί τις βασικές ανάγκες και θα εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών αλλά και της απονομής της δικαιοσύνης.
Πριν 19 χρόνια η Πολιτεία είχε αναγνωρίσει την ανάγκη για μετεγκατάσταση των Δικαστικών Υπηρεσιών. Το 2001 συστήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Επιτροπή Εξεύρεσης Χώρου για το Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά και τελικώς επελέγη ως καταλληλότερος χώρος για τη μετεγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου τα υπάρχοντα διατηρητέα και παραδοσιακά βιομηχανικά κτίρια της πρώην ΧΡΩΠΕΙ. Στο Οικοδομικό Τετράγωνο 63 του Ν. Φαλήρου επί της οδού Πειραιώς, τα οποία γειτνιάζουν με τα οικόπεδα «ΧΡΩΠΕΙ». Είναι ευνόητο ότι τα διατηρητέα κτίρια και γενικότερα οι χώροι θα ανασκευάζονταν, προκειμένου να στεγαστούν τα Δικαστήρια και άλλες Δικαστικές Υπηρεσίες της πόλης που είναι διάσπαρτες σε μισθωμένα από το Δημόσιο ακίνητα που τα περισσότερα (ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ – ΕΦΕTΕΙΟ) δεν πληρούν ούτε τους στοιχειώδεις όρους ασφαλείας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο χώρος, ιδιοκτησιακά, ανήκει στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ) και για να μετεγκατασταθούν σε αυτόν τα Δικαστήρια και άλλες Υπηρεσίες, πρέπει α) ή να απαλλοτριωθεί ο χώρος ή β) να αγοραστεί από το ελληνικό Δημόσιο ή να ανταλλαγεί με άλλο ακίνητο του Ελληνικού Δημοσίου.
Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2004 η σχετική απόφαση για τον χαρακτηρισμό του χώρου στο Ν. Φάληρο και για την μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων του Πειραιώς στον παραπάνω χώρο περιελήφθη σε Νόμο που δημοσιεύθηκε στο με αρ. φυλλ. ΦΕΚ 24/4-2-2004 Ν. 3226/4-2-2004. Έκτοτε καίτοι παρήλθαν πέντε (5) χρόνια με κυβέρνηση της Ν.Δ δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο ζήτημα, παρά τις κινητοποιήσεις και τα επανειλημμένα ψηφίσματα διαμαρτυρίας που έχει εκδώσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιώς, ο οποίος είχε καλέσει στο παρελθόν τους φορείς της πόλης να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του θέματος και πρόσφατα στις 7-6-2008 και 26-6-2008.
Τόσο οι τέως Υπουργοί της σημερινής Κυβέρνησης της Ν.Δ. όσο και ο νυν κος Χατζηγάκης και παρά το γεγονός ότι οι Κυβερνητικές Επιτροπές που οι ίδιοι συνέστησαν υπέδειξαν ως καταλληλότερο χώρο για τον Πειραιά τα κτίρια της πρώην ΧΡΩΠΕΙ, εν τούτοις ο τωρινός Υπουργός επικαλείται ότι το κόστος των 75 εκατομμυρίων ευρώ που ζητεί ο ΕΟΦ !!! για την πώληση των κτιρίων είναι πέραν των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού του Υπουργείου!!! Σαν να μην είναι ο ΕΟΦ Δημόσιος Οργανισμός με διορισμένη από την Κυβέρνηση Διοίκηση.
Και από εκεί αρχίζει η διαδικασία αποπροσανατολισμού!! Ο κος Σ. Χατζηγάκης πρότεινε εναλλακτικά «Μέγαρο στο παραθαλάσσιο μέτωπο» μεταξύ Ν. Φαλήρου και Μοσχάτου, ή «Μέγαρο στη Λεύκα», ή «Μέγαρο στον Πύργο του Πειραιά», στο Λιμάνι.
Σε ότι αφορά τη Λεύκα (Δηλαβέρη) το ακίνητο που είναι μόνο οικόπεδο ανήκει στην ΕΘΝΙΚΗ και απαιτείται να προηγηθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης και εν συνεχεία της ανοικοδόμησης σύγχρονου κτιρίου. Και ερωτώ: ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα κοστίσει η απαλλοτρίωση και το κτίσιμο περισσότερα από 75 εκ. ΕΥΡΩ; Από την άλλη ο Πύργος του Πειραιά στο Λιμάνι, ως γνωστόν είναι «γιαπί», έχει πλείστα όσα προβλήματα, μεταξύ αυτών και στατικότητας, αφού είναι κτισμένος με τους αντισεισμικούς κανονισμούς προ του 1985.
Τέλος, στο παραλιακό μέτωπο για λόγους περιβαλλοντικής ευαισθησίας δεν υπάρχει περίπτωση δόμησης που δόθηκε εξαιρετικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο κος Χατζηγάκης παρότι γνωρίζει όλα τα παραπάνω δεν διστάζει να παραπλανά 2.000 δικηγόρους του Πειραιά, 500 δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, φορείς και πολίτες της μείζονος περιφέρειας Πειραιά.
Είναι ο τρόπος που έχουν μάθει οι εκάστοτε κυβερνώντες να μη λένε την αλήθεια.
Η αλήθεια που αποκρύπτουν είναι ότι γενικά δεν θέλουν να δαπανήσουν κονδύλια για τον Πειραιά θέμα που χρήζει ανάλυσης. Η άλλη αλήθεια που επίσης αποκρύπτεται είναι ότι τα κτίρια της πρώην ΧΡΩΠΕΙ και η εν γένει περιοχή αποτελεί φιλέτο για τα ποικίλα οικονομικά συμφέροντα και πιθανόν και με κάθε επιφύλαξη και αυτών που επιχειρούν να κτίσουν στα γειτνιάζοντα οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ, που έχουν χαρακτηρισθεί με ΦΕΚ ως χώροι πρασίνου ένα εμπορικό κέντρο αντίστοιχο του «MALL», προσθέτοντας τόνους τσιμέντου σε έναν από τους τελευταίους απομείναντες ελεύθερους χώρους.»