ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, στα πλαίσια της επιστημονικής του δραστηριότητας, πραγματοποίησε την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010 στην αίθουσα εκδηλώσεών του ημερίδα με θέμα «Ν. 3869/2010: Για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων».
Εισηγητές του θέματος ήταν οι κ.κ.: Αθανάσιος Κρητικός, Αντιπρόεδρος ε.τ. του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Χαμηλοθώρης, Πρόεδρος Εφετών, Πρόεδρος του Τριμ. Συμβ. Διευθ. Διοικ. Εφετείου Αθηνών και Δημήτριος Σπυράκος, Δικηγόρος, Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή.
Η εν λόγω ημερίδα προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον και τιμήθηκε από πολλούς δικαστές και δικηγόρους.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, Στέλιος Μανουσάκης, κατά το χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στα ακόλουθα:
«Σας καλωσορίζω στην αποψινή ημερίδα που διοργανώνει ο Σύλλογός μας με αντικείμενο το Ν. 3869/2010: Για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.
Είναι πλέον σημείο των καιρών να μην συζητούμε για νομοσχέδια και νόμους που σαν σκοπό έχουν την ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας μας, αλλά για νόμους – σωσίβια μιας υπό κατάρρευση οικονομίας και ενός κοινωνικού ιστού που διαρκώς διαβρώνεται.
Η απουσία πολιτικών πραγματικής ανάπτυξης, η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, η φενάκη μιας επίπλαστης οικονομικής ευμάρειας που μας διακατείχε τα τελευταία χρόνια, ο εύκολος δανεισμός και η καθοριστική συμμετοχή των τραπεζικών ιδρυμάτων στη φρενίτιδα υπερδανεισμού οδήγησε την ελληνική κοινωνία σε ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό τέλμα, που σαν κινούμενη άμμος μας τραβάει όλους ολοένα και πιο βαθιά στην εξαθλίωση.
Θέλω να πιστεύω ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, ως επιστημονικοί φορείς και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το θεσμικό ρόλο και προορισμό τους, οφείλουν να παρεμβαίνουν ουσιαστικά και καθοριστικά στα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας.
Στα πλαίσια αυτού του προορισμού αλλά και της εφαρμογής και αξιοποίησης του νέου θεσμικού πλαισίου που επιβλήθηκε με το Ν. 3869/2010, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, συμμετέχοντας στις αξιόλογες προσπάθειες και άλλων Δικηγορικών Συλλόγων, χαιρετίζει το σχεδιασμό της Γραμματείας Καταναλωτή, που επιμελείται τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός δικτύου που θα συνδράμει τους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση να επιτύχουν τον πολυπόθητο εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές για τη ρύθμιση των χρεών τους.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά θα συνδράμει τα μέλη του με κάθε δυνατό μέσο (τόσο επιστημονικά, όσο και από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής) προκειμένου να καταστεί δυνατή η ουσιαστική συμμετοχή όσων εκ των δικηγόρων Πειραιά το επιθυμούν στη διαδικασία του Ν. 3869/2010, ώστε να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των οφειλετών.
Παράλληλα ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά αποφάσισε να διοργανώσει την σημερινή ημερίδα προκειμένου να αναδείξει τα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Ενδεικτικά σας αναφέρω κάποια ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν στη αποψινή ημερίδα: Τι επιδιώκει ο νόμος; Ποιοι υπάγονται στις ρυθμίσεις του νόμου; Ποια χρέη αφορά; Πότε οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση; Ποιος συνδράμει την προσπάθεια συμβιβασμού; Ποια είναι η διαδικασία υποβολής της αίτησης για τη ρύθμιση; Τι γίνεται με τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (διαδικασίες πλειστηριασμού) που βρίσκονται σε εξέλιξη ή με τα οποία απειλείται ο οφειλέτης; Ποια είναι η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού; Τι γίνεται αν ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει κανένα ποσόν ή μπορεί να καταβάλει ελάχιστα για την εξόφληση των χρεών; Τι γίνεται με την ακίνητη περιουσία του οφειλέτη;
Για το σκοπό αυτό φιλοξενούμε απόψε τον κ. Αθανάσιο Κρητικό, Αντιπρόεδρο ε.τ. του Αρείου Πάγου, τον κ. Ιωάννη Χαμηλοθώρη, Πρόεδρο Εφετών, Πρόεδρο του Τριμ. Συμβ. Διοικ. Εφετείου Αθηνών και το Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή, Δικηγόρο, κ. Δημήτριο Σπυράκο, οι οποίοι θα επιχειρήσουν με την επιστημονική σκέψη και κριτική τους προσέγγιση να φωτίσουν τις άγνωστες και αδιευκρίνιστες πτυχές ενός νομοθετήματος που πολλοί συμπολίτες μας αναμένουν ως «μάννα εξ ουρανού» ή μήπως τελικώς θα αποδειχθεί για μία ακόμη φορά ότι «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».