Εκδήλωση με Θέμα: Επισκόπηση Νομολογίας 22/10/2012
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε δημόσια συζήτηση την 22α Οκτωβρίου 2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 7μμ, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με θέμα:
«Επισκόπηση Νομολογίας»
Εισηγητές θα είναι οι:
Βασίλειος Χειρδάρης, Δικηγόρος Αθηνών *
(Θέμα: Η επιρροή της νομολογίας του Στρασβούργου στην εγχώρια νομολογία για τα εγκλήματα κατά της τιμής)
Παναγιώτης Χριστόπουλος, Δικηγόρος ΔΝ **
(Θέμα: Πρόσφατη νομολογία στο πεδίο της αμελείας)
Βασίλειος Πετρόπουλος, Δικηγόρος ΔΝ ***
(Θέμα: Ζητήματα των τυχερών παιγνίων )
Την συζήτηση θα διευθύνει ο Πρόεδρος της ΕΕΠ κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος.
Οι εισηγητές θα σχολιάσουν επίκαιρη νομολογία του Αρείου Πάγου και των δικαστηρίων της ουσίας, καθώς και του EυρΔΔΑ. Θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία καλείστε να συμμετάσχετε εισφέροντας την γνώση και την εμπειρία σας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χριστόφορος Αργυρόπουλος Ηλίας Αναγνωστόπουλος
* Ο κ. Βασίλειος Χειρδάρης είναι δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω και μέλος της Ένωσης Ποινικολόγων. Τα τελευταία επτά έτη συμμετέχει ως μέλος στα Ειδικά Ανώτατα Δικαστήρια των Κακοδικιών και του Μισθοδικείου και στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων. Από το 2006 είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του ΝΟΜΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ. Έχει εξειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως στα θέματα της ΕΣΔΑ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου (ΕΔΔΑ). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και αλλοδαπά νομικά περιοδικά και βιβλία με θεματολογία που αφορά τα ατομικά δικαιώματα, τη λειτουργία και παρουσίαση του ΕΔΔΑ, την ερμηνεία της ΕΣΔΑ και των λοιπών διεθνών συμβάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.α., σχόλια και παρατηρήσεις στο Νομικό Βήμα σε αποφάσεις ΑΠ, ελληνικών και αλλοδαπών ποινικών δικαστηρίων, του ΕΔΔΑ και της Επιτροπής του ΔΣΑΠΔ. Επίσης έχει διατελέσει μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, μεταξύ των οποίων και της επιτροπής σύνταξης του σχεδίου του νέου ΠΚ, που έχει ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης είναι συντάκτης της ηλεκτρονικής έκδοσης για τα δικαιώματα των κατηγορουμένων στην Ελλάδα, μέρος ενός ευρύτερου έργου που ανέλαβε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης η CCBE για την ηλεκτρονική καταχώρηση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων σε όλες τις χώρες.
** Ο κ. Παναγιώτης Δ. Χριστόπουλος είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτωρ του Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων στο Ποινικό Δίκαιο και στην Μεθοδολογία και Φιλοσοφία του Δικαίου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και παρατηρήσεις στα νομικά περιοδικά Ποινικά Χρονικά, Νομικό Βήμα και Ποινική Δικαιοσύνη. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στους Τιμητικούς Τόμους των καθηγητών Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη και Αργυρίου Καρρά. Έχει ερμηνεύσει το άρθρο 28 του ΠΚ (περί αμέλειας), στο συλλογικό έργο της κατ' άρθρο ερμηνείας του Ποινικού Κώδικα, που εξεδόθη από τη Νομική Βιβλιοθήκη. Υπήρξε συνεργάτης επί σειρά ετών των νομικών περιοδικών Ποινικά Χρονικά και Ποινικός Λόγος. Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Η εξ αμελείας συναυτουργία» θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο από τις εκδόσεις Δίκαιο και Οικονομία στην σειρά των Ποινικών Μελετών του περιοδικού Ποινικά Χρονικά.
*** Ο κ. Βασίλειος Πετρόπουλος είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ του Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής των Πανεπιστημίων Μονάχου και Ζυρίχης. Έχει πραγματοποιήσει διατριβή επί υφηγεσία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου («Η ποινική αξιολόγηση της αψιθυμικής πράξης») και είναι Ειδικός Επιστήμων στο τμήμα του Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε νομικά περιοδικά στην Ελλάδα και τη Γερμανία (μεταξύ άλλων: «Das europaische ne bis in idem und die Aufwertung des Opportunitatsprinzips auf Unionsebene», σε: τιμ. τόμ. Heinz Schoch, 2010, σ. 857 επ., «Έννοια και αντιμετώπιση του αδικήματος της χειραγώγησης της κεφαλαιαγοράς», ΠοινΧρ 2009, 199, «Der Zusammenhang von Vortat und Gegenstand der Geldwasche» Wistra 2007, 241, «Die Strafbarkeit des Oddset- Sportwettens» Wistra 2006, 332 ). Έχει συμμετάσχει στο συλλογικό έργο Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι («Οι ποινικές διατάξεις της Κεφαλαιαγοράς Ι, ΙΙ» σε: Παύλου/Σάμιος, Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι, 2012). Είναι μέλος του Δ. Σ. Πατρών και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων.