Ενημέρωση για την ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Σχετικά με την απειλούμενη ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων στην οποία περιλαμβάνονται το Ταμείο Νομικών και ο ΚΕΑΔ και μετά τις τελευταίες Γεν. Συνελεύσεις, που δυστυχώς δεν είχαν απαρτία, κρίνουμε αναγκαίο να σας ενημερώσουμε με τα εξής:
Τα σχέδια της Πολιτείας για ενοποίηση όλων των Ασφαλιστικών μας Οργανισμών με άλλους, υποκρύπτουν γενικευμένη επίθεση κατά των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας, που θα οδηγήσουν σταδιακά σε οικονομική εξασθένηση και διοικητική εξάρθρωση.
Η αποκαλούμενη ενοποίηση του Ταμείου Νομικών με τα Ταμεία των Ιατρών, Φαρμακοποιών, Μηχανικών, Δημοσιογράφων, Υπαλλήλων Τύπου, Τεχνικών Τύπου κ.λ.π., δεν είναι πραγματική ενοποίηση, αλλά μια χαλαρή ομοσπονδοποίηση των διαφόρων Ταμείων. Με αυτή την ψευτοενοποίηση ΔΕΝ επιδιώκεται η δημιουργία ενός μεγάλου και ακμαίου οικονομικά Οργανισμού, μέσω του οποίου θα επιτευχθεί η παροχή ικανοποιητικών συντάξεων σε όλους τους ασφαλισμένους των υπό ενοποίηση Ταμείων, με κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στις συντάξεις που χορηγούν μερικά υπό ενοποίηση Ταμεία και αυτές που χορηγούν τα υπόλοιπα, ώστε σταδιακά να επέλθει εξίσωση όλων των συντάξεων προς τα πάνω. Αντίθετα θα υπάρχουν διαφορετικές για κάθε κλάδο προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, διαφορετικά ύψη συντάξεων, διαφορετικές ασφαλιστικές εισφορές κ.λ.π.
ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ ΟΜΩΣ, α) η αφαίρεση της διοίκησης των Ασφαλιστικών Ταμείων από τους ασφαλισμένους, ώστε να τεθεί υπό τον απόλυτο έλεγχο του Υπουργείου με τον διορισμό ενός μάνατζερ, ως επικεφαλής, που δεν θα ανήκει σε κανένα από τους υπό ενοποίηση κλάδους ασφαλισμένων και με διορισμό επίσης ενός Διοικητικού Συμβουλίου της αρεσκείας του,
β) η συγκέντρωση της μεγάλης χρηματικής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων (αποθεματικά) και η διαχείρισή της από τον μάνατζερ, που θα είναι υποχείριος της Τράπεζας της Ελλάδας και θα «τζογάρει» τα χρήματα των ασφαλισμένων στο Χρηματιστήριο με κίνδυνο απώλειας των αποθεματικών των Ταμείων,
γ) η αφαίρεση ενός σημαντικού μέρους, πιθανόν 10%, από τους πόρους των υπό ενοποίηση Ταμείων προς ενίσχυση ασθενών Ασφαλιστικών Ταμείων,
δ) η δημιουργία αντιθέσεων και διενέξεων ανάμεσα σε διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων, που θα έχουν διαφορετικά συμφέροντα,
ε) η μείωση των επικουρικών συντάξεων του ΚΕΑΔ, ώστε να φθάσουν στο 20% της κύριας σύνταξης από το 40% που είναι σήμερα.
Το Ταμείο Νομικών δεν ανήκει στα ευγενή Ταμεία και δεν έχει προνομιούχους ασφαλισμένους. Οι συντάξεις του μόλις που υπερβαίνουν τα όρια της πείνας. Η σύνταξη του Ταμείου Νομικών σήμερα για 40 συντάξιμα χρόνια είναι 1.172,50 ευρώ, για 35 συντάξιμα χρόνια είναι 938,00 ευρώ, για 30 συντάξιμα χρόνια είναι 703,50 ευρώ. Αυτά βέβαια ισχύουν μόνο για τους παλαιούς ασφαλισμένους, αφού για όσους ασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1993 και οι οποίοι ασφαλίζονται στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία το συνολικό ποσό της σύνταξης που προβλέπεται για 40 συντάξιμα χρόνια ανέρχεται σε 550,00 ευρώ. Με αυτές τις συντάξεις σχεδιάζουν να μας βάλουν στο ενιαίο Ταμείο.
Όμως το Ταμείο Νομικών, ενώ θα εισφέρει στο ενιαίο Ταμείο όλα τα αποθεματικά του (κινητή και ακίνητη περιουσία του), που δεν υστερούν σε μέγεθος από την περιουσία των περισσοτέρων από τα υπό ενοποίηση Ταμεία, θα παρέχει συντάξεις σημαντικά μικρότερες από αυτές των άλλων Ταμείων. Δηλαδή, με χρήματα των ασφαλισμένων του Ταμείου Νομικών θα παρέχονται μεγαλύτερες συντάξεις στους συνταξιούχους του Τ.Σ.Α.Υ., του Τ.Σ.ΜΕ.ΔΕ., του Τ.Ε.ΠΕ.Α.Θ., του Τ.Α.Υ.Σ.Ι.Τ. κ.λ.π., ενώ οι συντάξεις των προερχομένων από το Ταμείο Νομικών θα μείνουν καθηλωμένες και πιθανόν στη συνέχεια να μειωθούν. Σήμερα πραγματικά η σύνταξη του Τ.Σ.Α.Υ., των μονοσυνταξιούχων Ιατρών είναι για 39 συντάξιμα χρόνια 2.230,00 ευρώ και η κατώτατη σύνταξη στα 25 συντάξιμα χρόνια 1.196,00 ευρώ. Οι συντάξεις του Τ.Σ.ΜΕ.ΔΕ. είναι για 45 συντάξιμα χρόνια 2.211,69 ευρώ και για 35 συντάξιμα χρόνια 1.891,28 ευρώ. Οι συντάξεις του Τ.Ε.ΠΕ.Α.Θ. είναι η ανώτερη 2.705,65 ευρώ και 1.342,46 η μέση σύνταξη. Οι συντάξεις του Τ.Α.Υ.Σ.Ι.Τ. είναι 2.768,89 ευρώ η ανώτερη και 818,33 ευρώ η μέση σύνταξη.
Οι συντάξεις συνεπώς των άλλων κλάδων είναι σημαντικά μεγαλύτερες από το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης των Δικηγόρων. Είναι λοιπόν αναγκαίο οι συντάξεις του ταμείου Νομικών να αυξηθούν σημαντικά, ώστε τουλάχιστον να κλείσει κάπως η διαφορά τους με τις συντάξεις των άλλων επιστημόνων, προτού γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για ενοποίηση των Ταμείων. Και η αύξηση αυτή είναι δυνατόν να γίνει αφού η οικονομική κατάσταση του Ταμείου Νομικών αντέχει την οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει.
Αυτό προκύπτει αβίαστα από τους δύο (2) τελευταίους προϋπολογισμούς του Ταμείου, από την οικονομική έκθεση της Δ/ντριας Οικονομικού του Τ.Ν. κ. Β. Σαϊτη, αλλά και από το γεγονός ότι επί (2) συνεχή χρόνια (2006-2007) έχει εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο η χορήγηση μιας έκτακτης σύνταξης στους συνταξιούχους του Ταμείου Νομικών, πράγμα που σημαίνει ότι εξετάστηκε και επιβεβαιώθηκε η προς τούτο οικονομική δυνατότητα του Ταμείου.
Από τα στοιχεία του προϋπολογισμού του έτους 2007 και της παραπάνω αναφερομένης έκθεσης προκύπτει ότι θα μπορούσε να δοθεί αύξηση στις συντάξεις 20% για το 2007 και θα υπήρχε και πάλι πλεόνασμα του έτους αυτού, όπως επίσης και τα διαθέσιμα του Ταμείου Νομικών θα είχαν μικρή μείωση από 843.074,680 ευρώ, που ήταν τα διαθέσιμα της 31/12/2006, σε 810.506,810 ευρώ.
Πέραν όμως της κατά τα άνω δυνατότητας αύξησης των συντάξεων του Ταμείου Νομικών ουδεμία συζήτηση μπορεί να γίνει για ενοποίηση αν προηγουμένως δεν υπάρξουν και οι εξής προϋποθέσεις, όπως είχε ζητήσει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας από το 2006:
α) να συνταχθούν σοβαρές αναλογιστικές μελέτες τόσο για τα υπό ενοποίηση Ταμεία, όσο και για τον ενιαίο Οργανισμό από τις οποίες θα προκύπτει αν ο νέος Ασφαλιστικός Οργανισμός θα είναι οικονομικά βιώσιμος, χωρίς περικοπές συντάξεων και αν θα έχει προοπτική εξίσωσης των συντάξεων των νεοασφαλισμένων μετά την 1/1/1993,
β) να αποδώσει η Πολιτεία τα όσα οφείλει από τη συμμετοχή της στην ασφάλιση των ασφαλισμένων μετά την 1/1/1993 και τα οποία ανέρχονται σε 100.000.000 ευρώ τουλάχιστον,
γ) να αναπροσαρμοσθεί ο πόρος από το ΦΜΑ σε ποσοστό 5% αντί του σημερινού 4%,
δ) να υπάρξει δέσμευση ότι η διοίκηση του Ταμείου θα αποτελείται από εκπροσώπους που θα υποδεικνύουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι,
ε) να υπάρχει ρητή δέσμευση ότι κανένας από τους υπάρχοντες πόρους του Ταμείου Νομικών δεν θα θιγεί, όπως δεν θα θιγεί ούτε τώρα, ούτε και στο μέλλον κανένα συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην ενοποίηση των Ασφαλιστικών μας Ταμείων, αφού το Υπουργείο δεν έχει μέχρι σήμερα διατυπώσει τις απόψεις του εγγράφως, ώστε να τις επεξεργαστούμε. Οι κίνδυνοι από την επιδιωκόμενη ενοποίηση των Ταμείων είναι μεγάλοι και άμεσοι και χρειάζεται να είμαστε σε διαρκή επιφυλακή και έτοιμοι για όσους αγώνες χρειαστούν.
Όπως πετύχαμε να αποδοθεί στο Ταμείο Νομικών το ποσό των 385.000.000 ευρώ που είχε αυθαίρετα παρακρατηθεί από την Πολιτεία, όπως πετύχαμε να αναπληρωθεί ο πόρος του Ταμείου Νομικών που προέρχεται από τις μεταβιβάσεις ακινήτων και είχε καταργηθεί με την καθιέρωση του Φ.Π.Α., όπως πετύχαμε την αύξηση της επικουρικής σύνταξης του ΚΕΑΔ, έτσι και τώρα πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε όσοι και όποιοι αγώνες και αν χρειαστούν.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Π.
Ο Πρόεδρος
Κώστας Πεταλάς