Επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά
Πειραιάς, 24 Ιανουαρίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλης Καλογήρου πραγματοποίησε την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019 επίσκεψη στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Τον Υπουργό υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Π. ευχαρίστησε τον αξιότιμο Υπουργό και αγαπητό συνάδελφο για την επίσκεψή του και επισήμανε ότι για πρώτη φορά Υπουργός Δικαιοσύνης παρίσταται σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Π. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε σε ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους και τη νομική κοινότητα του Πειραιά, με πρώτο και κυριότερο τη δημιουργία νέου Δικαστικού Μεγάρου της πόλης στο κτίριο της Ραλλείου, για την κατάσταση που παρουσιάζουν συνολικά τα Δικαστήρια της πόλης μας αλλά και της περιφέρειάς μας, καθώς και σε θέματα υλικοτεχνικής υποδομής και στελέχωσης των Δικαστηρίων του Πειραιά. Αναφέρθηκε ακόμα και σε ζητήματα που αφορούν το δικηγορικό σώμα όπως η εισαγωγή και επέκταση ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο χώρο της δικαιοσύνης, η νομική θωράκιση της θεσμικής και λειτουργικής αυτοτέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του θεσμού της νομικής βοήθειας (έκδοση παραστατικών – εκκαθάριση απαίτησης), θέματα πειθαρχικής δίωξης, για τη διαμεσολάβηση και την προώθησή της στην κοινωνία, αλλά και για τους υπόλοιπους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών (διαιτησία, δικαστική μεσολάβηση) και για την επιβολή του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες (αίτημα για απαλλαγή μέχρι 25.000 ευρώ και διεκδίκηση κατώτερου συντελεστή κατά τα ενωσιακά δεδομένα).
Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε αρχικά τη θέλησή του για ουσιαστικό και όχι μόνο επικοινωνιακό διάλογο με τους δικηγόρους και τα θεσμικά τους όργανα και υπογράμμισε την προσήλωση του Υπουργείου στην υλοποίηση της δημιουργίας Δικαστικού Μεγάρου στο κτίριο της Ραλλείου, αναφέρθηκε επίσης στην πορεία επίλυσης των ζητημάτων που αναφύονται κατά την υλοποίηση του έργου αυτού, στην επικείμενη νομοθέτηση για τα ζητήματα της νομικής βοήθειας, των πειθαρχικών ζητημάτων, της δημιουργίας παιδικών σταθμών στα δικαστήρια, στη σύσταση επιτροπής για την υποχρεωτική υπαγωγή διαφορών στη διαμεσολάβηση από το νέο δικαστικό έτος και παρέθεσε τις απόψεις του και τις ενέργειές του για επιμέρους θέματα που αφορούν το δικηγορικό σώμα (τρόπος άσκησης δικηγορίας).
Ακολούθησαν παρεμβάσεις των παρισταμένων συμβούλων επί σειράς θεμάτων όπως η άσκηση των δικηγόρων, η ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών, οι διορθωτικές επεμβάσεις στον ΚΠολΔ τόσο στη διαγνωστική όσο και στην εκτελεστική δίκη, η υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης σε αστικές δίκες, οι ασφαλιστικές παροχές σε δικηγόρους - μητέρες κλπ.
Η όλη συνάντηση διεξήχθη σε ένα ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας και συναντίληψης τόσο για τα μείζονα θέματα όσο και για αυτά που αφορούν την καθημερινότητα του δικηγόρου και επισημάνθηκε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση αποτελεί την απαρχή για μια περαιτέρω προώθηση των ζητημάτων του κλάδου τονίζοντας τη συλλειτουργική αποστολή του δικηγόρου στη στέρεη δομή του κράτους δικαίου στην κατεύθυνση της απονομής δικαιοσύνης.
Συνημμένα (2)
200752I2T2520.pdf200752I2T2543.pdf