Επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης για την παράταση προθεσμιών του Ν. 4745/2020
Ο Αντιπρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιώργος Σταματογιάννης, απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης που αφορά τόσο την αίτηση επαναπροσδιορισμού του Ν. 4745/2020, όσο και την εξαίρεση από την προσωρινή αναστολή των προθεσμιών σύμφωνα με την από 8.1.2021 ΚΥΑ, δεδομένου ότι διακυβεύεται ένα μείζον έννομο αγαθό, η προστασία της κύριας κατοικίας, με ιδιαίτερο κοινωνικό αντίκτυπο. Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σύμφωνα με το άρθρο 1 ν. 4745/2020 οι αιτήσεις ρύθμισης οφειλών του ν. 3869/2010 (Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά) που εκκρεμούν σε πρώτο βαθμό και των οποίων η συζήτηση έχει προσδιορισθεί για μετά τις 15-6-2021 πρέπει υποχρεωτικά να επαναπροσδιορισθούν με υποβολή αίτησης επίσπευσης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Επιτροπής Γενικής Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ). Προς τούτο, η πρώτη καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των ανωτέρω αιτήσεων είναι η 15-1-2021 για τις εκκρεμείς αιτήσεις που ασκήθηκαν έως 31-12-2014.
Η διαδικασία αυτή έχει συναντήσει και συναντά έως και σήμερα πολύ σοβαρά προβλήματα. Ενδεικτικώς αναφέρουμε τα ακόλουθα:
- Τα νομικά πρόσωπα-πιστωτές σε ικανό βαθμό παραμένουν άγνωστοι, διότι, μεταξύ άλλων, πολλά από αυτούς έχουν στην κυριολεξία «εγκαταλείψει» τη διαδικασία διαδοχής και υπεισέλευσης στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αρχικών πιστωτών.
- Η υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης (help desk) δεν δύναται να επιλύσει τα προβλήματα που αναφύονται κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
- Υπάρχει αδυναμία άντλησης φορολογικών-τραπεζικών στοιχείων, αναγκαίων για τις αιτήσεις αυτές, καθώς και δύσκολη διαδικασία επίσκεψης σε τράπεζες και κατά τόπους Εφορίες (ΔΟΥ).
- Τα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας λειτουργούν μετ’ εμποδίων (λόγω της πανδημίας) και τα ραντεβού που κλείνουν για τη εξυπηρέτηση των πολιτών και δικηγόρων είναι μετά από πολλές ημέρες. Δεδομένου ότι τα κτηματολογικά φύλλα είναι απολύτως αναγκαία για την ορθή κατάθεση των σχετικών αιτήσεων, γίνεται κατανοητό ότι παρεμποδίζεται η πρόοδος της διαδικασίας.
- Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο της αδυναμίας γνώσης των κληρονόμων-εγγυητών, αφού αναφερόμαστε σε αιτήσεις με απώτατο χρόνο (επταετία).
Σε όλα τα ανωτέρω πρέπει να επισημάνουμε ότι εκκρεμούν περί τις 40.000 αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών που χρήζουν επαναπροσδιορισμού. Από αυτές, έως 15-1-2021, σύμφωνα με το ν. 4745/2020, πρέπει να κατατεθούν περί τις 20.000. Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι έχουν κατατεθεί περίπου οι 3.200 από αυτές (επί συνόλου 20.000, όπως προαναφέρθηκε).
Είναι προφανές ότι είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί από την υπάρχουσα κατάσταση (τεχνική υποδομή και λειτουργία των Υπηρεσιών λόγω πανδημίας), ο όγκος των ανωτέρω αιτήσεων.
Για το λόγο αυτόν παρίσταται επείγουσα και επιτακτική η ανάγκη χορήγησης παράτασης της καταληκτικής προθεσμίας της 15-1-2021, μέχρι να αρθούν οι λόγοι που καθιστούν δυσχερή ή και αδύνατη την υποβολή σύννομων αιτήσεων, να αποκατασταθούν όλες οι λειτουργικές αδυναμίες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και να αποκτήσουν οι πολίτες και οι δικηγόροι πρόσβαση στα αναγκαία στοιχεία και πληροφορίες, μετά την άρση των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας.
Ας σημειωθεί τέλος ότι, οι πολίτες, χωρίς την παραμικρή ευθύνη τους, σε περίπτωση μη χορηγήσεως της αιτούμενης παράτασης, κινδυνεύουν να υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη, διότι η ασκηθείσα αίτησή τους του ν. 3869/2010 θα θεωρηθεί ως ΜΗΔΕΠΟΤΕ ΑΣΚΗΘΕΙΣΑ.
Προς άρση του διαφαινόμενου αδιεξόδου προτείνουμε την παράταση της προθεσμίας για την κατάθεση των ανωτέρω αιτήσεων έως την 30-6-2021, άλλως την 1-6-2021, όπως άλλωστε έχει νομοθετηθεί κατόπιν παράτασης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.
Συνακόλουθα, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για την άμεση απάλειψη των διατάξεων του άρθρου 5 παρ. β,α της νέας από 8-1-2021 ΚΥΑ ως προς την εξαίρεση από την προσωρινή αναστολή των διαδικασιών ενώπιον του πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων. Ειδικότερα να γίνει απάλειψη των διατάξεων ως προς την εξαίρεση από το καθεστώς αναστολής των περιπτώσεων των άρθρων 4ΣΤ (επιδόσεις), 4Η (προτάσεις), 4Θ (προσθήκη), 4 Ι (χρόνος προβολής ισχυρισμών), 4 ΙΑ (παρέμβαση, προσεπίκληση, ανακοίνωση), 4 ΙΒ (δικάσιμος) και 4 ΙΣΤ (τριτανακοπή) του ν. 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4745/2020.
Ως προς την περίπτωση 4Δ, η οποία αφορά στην αίτηση επαναπροσδιορισμού αιτήσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ισχύουν τα αναλυτικώς προεκτεθέντα, προς συνεκτίμηση. Ως προς τις λοιπές ως άνω διατάξεις αυτές πρέπει επειγόντως να απαλειφθούν, διότι αμέσως μετά το πέρας των εξήντα (60) ημερών που θέτει ο νόμος για την κατάθεση προτάσεων, ήτοι στις 11 Μαρτίου 2021 θα συγχρωτιστεί δια φυσικής παρουσίας ένας τεράστιος αριθμός συναδέλφων προς κατάθεση προτάσεων με αυτοπρόσωπη παρουσία στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, που θα πρστρέξουν όλοι μαζί για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών. Είναι προφανές ότι τέτοιος συγχρωτισμός δεν είναι στις επιδιώξεις της Κυβέρνησης και πολύ περισσότερο δε συνάδει με τα δεδομένα της πανδημίας και των υποδείξεων των λοιμωξιολόγων.
Τέλος να επισημάνουμε ότι η διάταξη υπ’ αρ. 4 ΙΘ του άρθρου 1 του ως άνω νόμου, ως εξουσιοδοτική διάταξη για ρύθμιση μέσω εκδοθησόμενης ΚΥΑ ως προς τους όρους λειτουργίας της σχετικής με τη διαδικασία αυτή πλατφόρμας του συστήματος, κατά τα ανωτέρω, δύναται να περιλάβει όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις για τη διευθέτηση των ζητημάτων που προέκυψαν.
Με τιμή
Γιώργος Σταματογιάννης
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά
Αντιπρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας