Νέο Πρόγραμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Νομικής Σχολής Αθηνών & Οι Νέες Μεταπτυχιακές Κατευθύνσεις στο Εμπορικό-Ναυτικό Δίκαιο
Βρείτε παρακάτω στο συνημμένο αρχείο το Νέο Πρόγραμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Νομικής Σχολής Αθηνών.
ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
«Εταιρείες & χρηματοδότηση», «Άυλα αγαθά & ανταγωνισμός», «Ναυτικό Δίκαιο»
Η Νομική Σχολή της Αθήνας αναμορφώνει από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, μετά και από σχετική απόφαση των αρμοδίων πανεπιστημιακών οργάνων, τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών της, δημιουργώντας ένα νέο ενιαίο μεταπτυχιακό πρόγραμμα με περισσότερες (κλασικές και νέες) κατευθύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να επισημανθεί η ανανέωση των μεταπτυχιακών σπουδών του εμπορικού δικαίου, οι οποίες οργανώνονται πλέον σε τρεις διαφορετικές αλλά αλληλοσυμπληρούμενες κατευθύνσεις · α) την κατεύθυνση «Εταιρείες και Χρηματοδότηση», β) την κατεύθυνση «Άυλα αγαθά και Ανταγωνισμός» και γ) την κατεύθυνση «Ναυτικού Δικαίου». Για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης σε κάθε μία από αυτές, απαιτείται η παρακολούθηση τεσσάρων υποχρεωτικών μαθημάτων και δύο μαθημάτων επιλογής (2+1 ανά εξάμηνο) από ένα ευρύτερο φάσμα γνωστικών αντικειμένων συναφών με το κύριο αντικείμενο ειδίκευσης, καθώς και η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.
Ειδικότερα, στην κατεύθυνση «Εταιρείες και Χρηματοδότηση», κατά το α΄ (χειμερινό) εξάμηνο προβλέπονται ως υποχρεωτικά τα μαθήματα «Εισαγωγή στο Λογιστικό Δίκαιο» και «Δίκαιο Κεφαλαιαγοράς & Τραπεζική Χρηματοδότηση», ενώ ως μαθήματα επιλογής θα προσφέρονται τα εξής μαθήματα: «Δίκαιο Ελεύθερου Ανταγωνισμού», «Δίκαιο Προστασίας του Καταναλωτή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών», «Εποπτικό Δίκαιο Κεφαλαιαγοράς», «Ηθική & Δίκαιο» και «Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο». Αντίστοιχα, κατά το β΄ (εαρινό) εξάμηνο τα υποχρεωτικά μαθήματα συνίστανται στα «Ειδικά θέματα Εταιρικού Δικαίου» και τις «Συλλογικές Διαδικασίες», ενώ προβλέπονται και τα ακόλουθα μαθήματα επιλογής: «Εταιρική Διακυβέρνηση», «Διεθνής Πτώχευση», «Νομικό πλαίσιο του Διεθνούς Εμπορίου», «Εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών» και «Η εξασφάλιση των πιστώσεων ιδίως στις σύγχρονες συναλλαγές».
Στην κατεύθυνση «Άυλα αγαθά και Ανταγωνισμός», κατά το α΄ εξάμηνο οι φοιτήτριες και οι φοιτητές θα πρέπει να παρακολουθήσουν υποχρεωτικώς τα μαθήματα «Δίκαιο Ελεύθερου Ανταγωνισμού» και «Οικονομική Ανάλυση του Δικαίου του Ανταγωνισμού», ενώ θα έχουν δικαίωμα επιλογής μεταξύ των μαθημάτων «Σύγχρονες εξελίξεις στην Πνευματική Ιδιοκτησία και τα Συγγενικά Δικαιώματα», «Ειδικά θέματα εφαρμογής του Δικαίου του Ελεύθερου Ανταγωνισμού», «Ηθική & Δίκαιο» και «Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο». Το β’ εξάμηνο της κατεύθυνσης αυτής περιλαμβάνει τα υποχρεωτικά μαθήματα «Ειδικά Θέματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και Αθέμιτου Ανταγωνισμού» και «Ανταγωνισμός και Ρύθμιση: τα παραδείγματα της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών» και τα μαθήματα επιλογής «Συλλογικές Διαδικασίες», «Νομικό πλαίσιο του Διεθνούς Εμπορίου», «Εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών», «Διεθνής Πτώχευση» και «Κρατικές Ενισχύσεις».
Τέλος, στην Κατεύθυνση «Ναυτικού Δικαίου», για το α΄ εξάμηνο προβλέπονται ως υποχρεωτικά τα μαθήματα «Θαλάσσια Μεταφορά & Ναύλωση» και «Επίλυση Ναυτικών Διαφορών – Ναυτική Διαιτησία», ενώ ως μαθήματα επιλογής τα μαθήματα «Διεθνείς Ναυτικές Πωλήσεις», «Ναυτιλιακή Οικονομία & Ναυτιλιακή Χρηματοδότηση», «Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», «Ηθική & Δίκαιο» και «Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο», ενώ για το β’ εξάμηνο προβλέπονται ως υποχρεωτικά τα μαθήματα «Ειδικά Θέματα Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου (κίνδυνοι θαλάσσιας αποστολής)» και «Δίκαιο Θαλάσσιας Ασφάλισης» και ως επιλεγόμενα τα μαθήματα «Ανταγωνισμός και Ρύθμιση: τα παραδείγματα της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών», «Διεθνής Πτώχευση», «Ειδικές μορφές συμβάσεων εργασίας – σύμβαση ναυτικής εργασίας», «Νομικό πλαίσιο του Διεθνούς Εμπορίου» και «Η εξασφάλιση των πιστώσεων ιδίως στις σύγχρονες συναλλαγές».
Η διαμόρφωση των κατευθύνσεων αυτών και η σύνθεση των επιμέρους μαθημάτων τους, βασίσθηκαν στη διεθνή εμπειρία μεγάλων ιδρυμάτων της αλλοδαπής (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) που προσφέρουν επιστημονικώς ελκυστικά προγράμματα σε τομείς του εμπορικού δικαίου και του δικαίου της επιχείρησης, ορισμένα μάλιστα με εγκατάσταση στη χώρα μας. Παρά την αντίξοη συγκυρία ή μάλλον σε πείσμα αυτής, οι νέες προτάσεις συντονίζουν το βήμα με το διεθνές επιστημονικό και εκπαιδευτικό γίγνεσθαι και φιλοδοξούν να καταγραφούν ως βήμα προόδου και εκσυγχρονισμού. Για την εισαγωγή στις επιμέρους κατευθύνσεις, θα απαιτείται επιτυχής συμμετοχή σε γραπτές εξετάσεις στην ύλη που έχει ήδη ορισθεί και ανακοινωθεί. Βλ. σχετικά την αναλυτική ανακοίνωση της Νομικής Σχολής στον ιστότοπο www.law.uoa.gr (μεταπτυχιακές σπουδές).
Συνημμένα (1)
12311Eniaio Programma Metaptuxiakwn Spoudwn.pdf