ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΔΣΠ-ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
9+1 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ
ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΟΥ 2025
Εκλεκτές και εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Απευθύνομαι με τιμή σε όλους εσάς αναφερόμενος στις ονομαστικές προσφωνήσεις που έκανε η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου μας.
Θέλω να σας εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες του Διοικητικού Συμβουλίου για την τιμητική παρουσία σας στη σημερινή εορταστική εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά στην έναρξη της νέας χρονιάς του 2025 που λαμβάνει χώρα στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Συνδέσμου που ευγενικά μας παραχώρησε η Διοίκησή του και ο Πρόεδρός του Ευάγγελος Καρλάφτης.
Την εκδήλωσή μας θα έχουμε την τιμή να χαιρετήσουν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Δήμαρχος Πειραιά, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι των Δικαστικών Ενώσεων και των Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά.
Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου, θα επιχειρήσω να συμπυκνώσω τον απολογισμό του 2024 και τον σχεδιασμό της νέας χρονιάς σε 9+1 συνοπτικές επισημάνσεις:
1.-Ο σύγχρονος Δικηγόρος δραστηριοποιείται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον εργασίας. Δίπλα στη δικαστική και συμβουλευτική δικηγορία, έχουμε τον Δικηγόρο στη Διαμεσολάβηση και τον Δικηγόρο-οιονεί Δικαστή με τον ν.5095/2024 και τον Δικηγόρο νομικό εισηγητή στο Κτηματολόγιο και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως στις υπηρεσίες Ασύλου και Μετανάστευσης.
Στο μεταβαλλόμενο αυτό περιβάλλον εργασίας απαιτείται διαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση. Η ανάγκη αυτή γίνεται επιτακτικότερη μπροστά στις προκλήσεις της Ψηφιακής Δικαιοσύνης, αλλά και λόγω των διαρκών και καταιγιστικών νομοθετικών αλλαγών που γίνονται τα τελευταία χρόνια.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά με συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια, έκδοση τριμηνιαίων δελτίων νομοθετικής επικαιρότητας προσπαθεί να συμβάλλει στη διαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση των μελών του. Τα πρόσφατα σεμινάρια ψηφιακής εκπαίδευσης των δικηγόρων στη χρήση των νέων τεχνολογικών μέσων είχαν μεγάλη επιτυχία και πρόκειται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Συλλόγου για να μπορούν να τα παρακολουθήσουν και όσοι συνάδελφοι δεν μπόρεσαν. Επίσης, στο άμεσο μέλλον προγραμματίζονται σεμινάρια για το Διοικητικό Δίκαιο με τη συνεργασία Δικηγόρων και Διοικητικών Δικαστών, κύκλος σεμιναρίων για το Ποινικό Δίκαιο το οποίο θα απευθύνεται σε όλους τους δικηγόρους και, κυρίως, σε αυτούς που έχουν ενταχθεί στον θεσμό των αυτεπαγγέλτως διοριζομένων συνηγόρων, αλλά και στον θεσμό της νομικής βοήθειας σε ποινικές υποθέσεις. Μιλώντας για μελλοντικές επιστημονικές δράσεις, να θυμίσω ότι φέτος είναι η χρονιά του 11ου Διεθνούς Ναυτικού Συνεδρίου, ενός θεσμού 30 και πλέον ετών για τον Σύλλογό μας. Επίσης, τα μέλη μας μπορούν να ενημερώνονται διαρκώς από τα δύο περιοδικά μας που διανέμονται σε όλους, την «Πειραϊκή Νομολογία» και τη «Δικηγορική Επικαιρότητα», και από τις τρεις πλέον ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που παρέχονται δωρεάν σε όλους τους δικηγόρους και ασκούμενους δικηγόρους Πειραιά.
2.- Η μεταφορά δικαστηριακής ύλης από τους Δικαστές στους Δικηγόρους με τον ν.5095/2024, ενίσχυσε τον ρόλο του δικηγόρου ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης που συμμετέχει στην απονομή της.
Ο ρόλος αυτός κατοχυρώνεται τόσο στον νόμο όσο και σε υπερνομοθετικές διατάξεις, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχει αναγνωριστεί από την νομολογία των Ανώτατων Ελληνικών Δικαστηρίων (ΑΠ 273/2021, ΣτΕ 2499/2022), του ΔΕE (Wooters C-309/99) και του ΕΔΔΑ (Michaud κατά Γαλλίας 12323/2011) και έχει αποτυπωθεί στον Καταστατικό Χάρτη των Θεμελιωδών Αρχών του Νομικού Επαγγέλματος και τον Κώδικα Δεοντολογίας για Ευρωπαίους Δικηγόρους (CCBE 2006).
Ο εκσυγχρονισμός της δικηγορίας και η πραγματική ανάγκη υποστήριξης του δικηγορικού επαγγέλματος δεν πρέπει να μετατρέψει τη δικηγορία σε μία επαγγελματική υπηρεσία χωρίς τις εγγυήσεις που ισχύουν για την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Το ΔΕΕ ενίσχυσε την άποψη αυτή και με την πρόσφατη από 19-12-2024 απόφασή του απαγόρευσε τη συμμετοχή αμιγώς χρηματοοικονομικών επενδυτών (fund) σε γερμανική δικηγορική εταιρεία, κρίνοντας ότι η προστασία της ανεξαρτησίας του Δικηγόρου και του δικηγορικού λειτουργήματος αποτελεί επιτακτικό λόγο δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογεί επιτρεπτά τέτοιου είδους περιορισμούς από τον εθνικό νομοθέτη στην ελευθερία εγκατάστασης και ελευθερία κίνησης κεφαλαίων.
Ο ρόλος του δικηγόρου ως συλλειτουργού πρέπει να γίνεται σεβαστός από όλα τα Δικαστήρια, καθώς είναι ρόλος ουσιαστικός και όχι διεκπεραιωτικός στο πλαίσιο της δικονομικής διαδικασίας.
3.-Η Πολιτεία εκκινώντας από τον ρόλο του Δικηγόρου ως εγγυητή του κράτους δικαίου έχει απονείμει στους Δικηγορικούς Συλλόγους αυξημένο θεσμικό ρόλο, τέτοιον που ο νομοθέτης δεν επιφυλάσσει στις υπόλοιπες επαγγελματικές ενώσεις.
Συγκεκριμένα, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν είναι μόνο σύμβουλοι της Πολιτείας σε ζητήματα λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά έχουν νομικά κατοχυρωμένο θεσμικό δικαίωμα να προσφεύγουν ενώπιον της Δικαιοσύνης και κάθε Αρχής, για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού και οικονομικού ενδιαφέροντος (ΟλΣτΕ 668/2012).
Πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που αμφισβήτησε τον ρόλο αυτό θέλω να πιστεύω ότι ήταν μία μεμονωμένη εξαίρεση στην εφαρμογή των ρητών προβλέψεων του νομοθέτη για τον αυξημένο θεσμικό ρόλο των Δικηγορικών Συλλόγων.
4.-Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει ένα πολύ επίκαιρο ζήτημα και στον χώρο της Δικαιοσύνης. Διοργανώσαμε πριν έναν χρόνο ένα εξαιρετικό συνέδριο, ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και το Πανεπιστήμιο Πειραιά και, μάλιστα, εκδώσαμε σε βιβλίο τα πρακτικά του συνεδρίου ώστε να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε αυτά των μελών μας αλλά και ευρύτερα του νομικού κόσμου. Σε συμφωνία με την κοσμητεία της Νομικής Σχολής Αθηνών σχεδιάζουμε να οργανώσουμε εντός του 2025 νέο συνέδριο για τα ζητήματα της τεχνητής νοημοσύνης και τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί πολλούς πειρασμούς και στον χώρο της Δικαιοσύνης, ωστόσο η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται χωριστά από την τεχνοηθική. Προφανώς δεν είμαστε αρνητές της τεχνολογικής εξέλιξης, αλλά αυτή πρέπει να συμπορεύεται με τις αξίες της κοινωνίας και του δικαίου. Δεν μπορούμε στον βωμό της επιτάχυνσης και της ευκολίας να θυσιάσουμε τις αξίες του κράτους δικαίου.
Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά με την από 22-6-2023 απόφασή του, έχει ζητήσει να τεθούν όρια και να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε χρήση εφαρμογών προηγμένης Τ.Ν. στον τομέα της Δικαιοσύνης θα γίνεται με σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της δίκαιης δίκης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, του τεκμηρίου αθωότητας και της απαγόρευσης διακρίσεων, καθώς και με τρόπο τέτοιο που να εγγυάται πάντοτε την παρουσία του φυσικού δικαστή σε όλα τα στάδια της δίκης και, βεβαίως, την έκδοση των αποφάσεων από αυτόν.
5.-Τα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται με αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας, δεν λύνονται με την Εισαγγελία και την Αστυνομία. Προφανώς και δεν υποτιμά κανείς τον ρόλο των εισαγγελικών λειτουργών και των αστυνομικών υπηρεσιών, ωστόσο γεμίζοντας τις φυλακές δεν λύνουμε κοινωνικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέσα σε έξι μήνες από 1-5-2024 μέχρι 1-11-2024, στους έξι πρώτους μήνες εφαρμογής του ν.5090/2024 για τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και στην Ποινική Δικονομία αυξήθηκαν οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές κατά 10%. Το γεγονός αυτό δεν μείωσε, ωστόσο, την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα γύρω μας.
Και βλέπω με λύπη ότι δεν έχει αυστηροποιηθεί μόνο η νομοθεσία, αλλά έχει δημιουργηθεί και μία ατμόσφαιρα στα δικαστήρια ανάμεσα στους Δικαστές για επιβολή αυξημένων ποινών και, μάλιστα, με μερική έκτιση της ποινής ακόμη και αν δεν επιβάλλεται υποχρεωτικά από τον νόμο, ωσάν ο εγκλεισμός στη φυλακή και για ήσσονος ποινικής απαξίας αδικήματα να λειτουργεί αποτρεπτικά και σωφρονιστικά.Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο.
Και όμως αυτό το ίδιο εσφαλμένο, κατά τη γνώμη μου, μοντέλο αυστηροποίησης των ποινών χρησιμοποιείται και στο υπό διαβούλευση κατά την εορταστική περίοδο νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία και την παραβατικότητα των ανηλίκων.
Ο χρόνος δεν επιτρέπει να αναφερθώ σε κοινωνικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Θα πω μόνο ότι χρειάζεται επιτέλους να δημιουργηθεί από την Πολιτεία ένας Φορέας Αντεγκληματικής Πολιτικής από ειδικούς επιστήμονες εγκληματολόγους, ακαδημαϊκούς, Δικαστές και Δικηγόρους, έτσι ώστε να μην νομοθετούμε με βάση τις ανάγκες της επικαιρότητας και των δελτίων ειδήσεων, αλλά με βάση τις ανάγκες μίας πραγματικής αντεγκληματικής πολιτικής.
6.-Μια και αναφέρθηκα στις φυλακές, σημειώνω ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά και η παρούσα Διοίκηση, από την πρώτη στιγμή της θητείας της στήριξε με κάθε τρόπο τις εκπαιδευτικές δομές στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού και διεκδίκησε τη δημιουργία αντίστοιχων δομών στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε με διάφορες δράσεις το σχολείο στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνας.
Θα ήθελα από το βήμα αυτό να τονίσω τη σημασία του έργου που γίνεται στα σχολεία των φυλακών από τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε αυτά, αλλά και τη σημασία του εκπαιδευτικού έργου για την εκπαίδευση, τον αυτοσεβασμό και τη σωστή επανένταξη των κρατουμένων στην Κοινωνία και ζητώ τη στήριξη των δομών αυτών, τη στήριξη του έργου των εκπαιδευτικών και τη διεύρυνση των σχολείων σε όσο το δυνατόν περισσότερες ανδρικές και γυναικείες φυλακές.
7.-Εκκινώντας από το 2011, υπάρχει μία τάση μεταφοράς αρμοδιότητας σε μονομελείς συνθέσεις τόσο στα πολιτικά όσο και στα ποινικά δικαστήρια στο όνομα της επιτάχυνσης. Το ίδιο συνέβη και με τον ν.5090/2024 που επέφερε μεγάλες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε μονομελείς ποινικές συνθέσεις δεν πιστεύω ότι είναι προς όφελος της ποιότητας στην απονομή της Δικαιοσύνης. Πιστεύω στην ορθότητα της ομόφωνης απόφασης 7/2011 της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που είχε χαρακτηρίσει τη διάσκεψη «σχολείο του Δικαστή». Η σημασία της διάσκεψης είναι αναντικατάστατη στην έκδοση απόφασης. Στο όνομα της επιτάχυνσης δεν πρέπει να βάζουμε σε κίνδυνο την ποιότητα της Δικαιοσύνης.
Αντίστοιχα, είναι σημαντικό να τονιστεί η σημασία της προφορικότητας τόσο στην ποινική δίκη όσο και στην πολιτική δίκη. Ανάγνωση προανακριτικών καταθέσεων αντί για εξέταση μαρτύρων στις ποινικές δίκες, ένορκες βεβαιώσεις αντί για μαρτυρικές καταθέσεις στα πολιτικά ακροατήρια, 6λεπτες αγορεύσεις στον Άρειο Πάγο σε ποινικές και πολιτικές υποθέσεις, όπως αποφάσισε η πρόσφατη Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, υποβαθμίζουν την ακροαματική διαδικασία, τα δικαιώματα των διαδίκων, αλλά και την ίδια την παρεχόμενη δικαιοσύνη.
Αντί να συζητάμε μόνο για την πράγματι αναγκαία επιτάχυνση της δικαιοσύνης, θα πρέπει όλος ο νομικός κόσμος αλλά και η Πολιτεία να θέσει ως κύριο στόχο πώς θα ξανακερδίσει η Δικαιοσύνη τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτή πρέπει να είναι η κύρια προτεραιότητά μας.
8.-Μετά από αγώνες δεκαετιών των δικηγόρων και του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Πειραιάς θα αποκτήσει νέο και σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο. Το γνωρίζετε όλοι ότι θα το θέλαμε σε πιο κεντρικό σημείο της πόλης είτε αυτό ήταν το κτίριο της πρώην Ραλλείου είτε το πρώην τελωνείο του Πειραιά στην Ακτή Κονδύλη. Ωστόσο, αυτό που υπερισχύει σήμερα είναι η ικανοποίηση ότι επιτέλους ξεκίνησε να κατασκευάζεται στον Πειραιά ένα σύγχρονο, λειτουργικό Δικαστικό Μέγαρο και το γεγονός αυτό αποτελεί δικαίωση των αγώνων που έδωσαν οι δικηγόροι Πειραιά και οι διοικήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου τις τελευταίες δεκαετίες.
Εκκρεμεί το αίτημά μας προς τη Διοίκηση του ΤΑΧΔΙΚ και τον Γενικό Γραμματέα Δικαιοσύνης να παραχωρηθεί για χρήση στον ΔΣΠ το διώροφο διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται στον χώρο του νέου Δικαστικού Μεγάρου για τις ανάγκες των δικηγόρων και του Συλλόγου μας.
Επίσης, έχουμε ζητήσει αναβάθμιση των δικαστηριακών υποδομών για την περιφερειακή έδρα του Πόρου αλλά και για τη μεταβατική έδρα της Αίγινας που στεγάζονται σε παντελώς ακατάλληλους χώρους και έχουμε επιφυλαχθεί να καταθέσουμε προτάσεις για τις περιφερειακές έδρες Ελευσίνας και Καλλιθέας που από το 2026 θα αποτελούν περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιά.
Γιατί όπως γνωρίζετε, η νέα αρχιτεκτονική της δικαιοσύνης στην Αττική καθιστά από τον Σεπτέμβριο 2026 το Πρωτοδικείο Πειραιά έδρα της ποινικής, πολιτικής και διοικητικής Δικαιοσύνης όχι μόνο για την ευρύτερη Περιφέρεια Πειραιά και Νήσων όπως μέχρι σήμερα, αλλά και για ένα μεγάλο τμήμα της Νότιας και Δυτικής Αττικής.
Το γεγονός αυτό προϋποθέτει την έγκαιρη αποπεράτωση και λειτουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου, καθώς είναι απολύτως κατανοητό ότι δεν μπορεί να υπάρξει εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη στην Αττική χωρίς να λειτουργεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά.
Πρέπει να επισημάνω ότι η πολύ θετική διεύρυνση της αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Πειραιά με τον νέο δικαστικό χάρτη, προκειμένου να συνδράμει στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και να μην εξελιχθεί σε μεταφορά του προβλήματος από την Αθήνα στον Πειραιά, πρέπει να συνοδευθεί από γενναία αύξηση των οργανικών αλλά και των πραγματικών θέσεων δικαστών και, κυρίως, δικαστικών υπαλλήλων στα Δικαστήρια Πειραιά χωρίς αποδυνάμωση των Δικαστηρίων της Αθήνας. Ο σχετικός προγραμματισμός για την πρόσληψη των απαιτούμενων δικαστικών υπαλλήλων χρειάζεται να ξεκινήσει ήδη από σήμερα.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω από το βήμα αυτό την εξαίρετη συνεργασία που είχε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά με τις Διοικήσεις όλων των Δικαστηρίων της πόλης και κυρίως με τη διοίκηση του Πρωτοδικείου Πειραιά και τον Πρόεδρο κ. Ξυνόπουλο για τη μείωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε ο νέος Δικαστικός Χάρτης και η ενοποίηση του πρώτου βαθμού Δικαιοσύνης. Είμαι σίγουρος ότι οι Δικηγόροι Πειραιά συγκρίνουν και αναγνωρίζουν την αποτελεσματική δουλειά που έγινε και γίνεται στον Πειραιά στον τομέα αυτό.
9.-Ως Διοίκηση δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην υποστήριξη της καθημερινότητας των δικηγόρων και της αξιοπρεπούς άσκησης του λειτουργήματός μας, στη διεκδίκηση της επίλυσης επαγγελματικών, οικονομικών, ασφαλιστικών και άλλων ζητημάτων και ιδιαιτέρως στη στήριξη των νέων συναδέλφων και των ασκουμένων δικηγόρων. Η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. τον Ιούνιο 2024 για θέσπιση και κατοχύρωση της ελάχιστης αμοιβής των ασκουμένων δικηγόρων Πειραιά κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση.
Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε τη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών του Συλλόγου προς τα μέλη μας και οφείλεται ένα ευχαριστώ στους υπαλλήλους του Συλλόγου για την προσφορά τους και την υποστήριξη της προσπάθειας αυτής.
Θέλουμε να αφήσουμε στην επόμενη Διοίκηση έναν Σύλλογο ισχυρό προς όφελος των συναδέλφων για να υποστηρίξει τον πολυσύνθετο θεσμικό του ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε προβεί σε πολλαπλές ενέργειες για την οικονομική ενδυνάμωση του Συλλόγου και μία από αυτές αποτελεί η αξιοποίηση του ακινήτου του Συλλόγου επί της οδού Πραξιτέλους, όπου μέχρι πρόσφατα στεγαζόταν το ΚΕΔΙΠ. Μπορώ δημόσια σήμερα να ανακοινώσω ότι είμαστε πλέον σε πολύ καλό δρόμο ώστε να προχωρήσει η επωφελής για τον Σύλλογο πολυετής μίσθωσή του σε νομικό πρόσωπο του δημοσίου και, συγκεκριμένα, στο γραφείο του Πειραιά του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Την ίδια ώρα μισθώσαμε από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Πειραιά, χάρη στην πολύ καλή συνεργασία με τη Διοίκησή του, και ανακαινίσαμε τον 2ο όροφο του ιστορικού κτιρίου όπου στεγάζεται ο Σύλλογός μας και μεταφέραμε σε αυτόν το Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιά που έχει ιδρύσει και λειτουργεί ο Σύλλογος μαζί με τα τρία Επιμελητήρια της πόλης.
10.-Ολοκληρώνω με μία επισήμανση που μας αφορά ως πολίτες. Άλλωστε, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και οι Δικηγόροι υπηρετούμε διαρκώς την κοινωνία και τις ανάγκες της. Και τις υπηρετούμε in vivo, όχι κλεισμένοι στα γραφεία μας, αλλά στο πεδίο εκεί που κάθε φορά διακυβεύεται το δίκιο ενός ή περισσοτέρων. Οι δικηγόροι δεν μένουμε αμέτοχοι στις προκλήσεις της εποχής μας. Και η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι η αποφυγή εμπλοκής της χώρας μας στις πολεμικές συρράξεις στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, ο τερματισμός των πολέμων αυτών και η διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης.
Εκλεκτές και Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Η αλλαγή του χρόνου δημιουργεί σε όλους μας ελπίδα και αισιοδοξία. Η αισιοδοξία αυτή στον Σύλλογό μας πηγάζει από τις αρχές, τους στόχους και τη συλλογική, χωρίς αποκλεισμούς, δράση μας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Προεδρείο του Συλλόγου και σε όλες και όλους τους Συμβούλους για την προσφορά τους στην κοινή προσπάθεια και σε όλους τους συναδέλφους που συμμετέχουν στις Επιτροπές και δράσεις του Συλλόγου προσφέροντας αφιλοκερδώς τον χρόνο και τις γνώσεις τους.
Προσωπικά και εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΠ, θέλω να ευχηθώ σε όλες και όλους εσάς και στις οικογένειές σας ένα ειρηνικό 2025 με υγεία, αγωνιστικότητα, δημιουργικότητα και δικαιοσύνη.
Καλή Χρονιά!
Ηλίας Ι. Κλάππας
Πρόεδρος
Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά