Προτάσεις ΔΣΠ για τα νέα σχέδια ΠΚ και ΚΠΔ
Πειραιάς, 16 Απριλίου 2019
Είναι πανθομολογούμενη η ανάγκη πλήρους αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού των Κωδίκων Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας, οι οποίοι ισχύουν εδώ και εβδομήντα χρόνια, με δεκάδες τροποποιήσεις, με συνέπεια να έχουν πλέον απολέσει την αναγκαία συνοχή και συνέχεια που πρέπει να διέπουν τόσο βασικά νομοθετήματα, που συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή μιας πολιτείας. Επιπλέον, είναι δεδομένη η ανάγκη αποσυμφόρησης των ποινικών Δικαστηρίων από την πληθώρα των συσσωρευμένων υποθέσεων, η οποία καθιστά ιδιαίτερα χρονοβόρα και δυσχερή την απονομή της Δικαιοσύνης.
Περαιτέρω τα σχέδια των δύο νέων Κωδίκων αποτελούν προϊόν μακρόχρονης και κοπιώδους διεργασίας, η οποία έχει ξεκινήσει από δεκαετίες και στην οποία συμμετείχαν επιφανείς εκπρόσωποι της νομικής επιστήμης και της δικαιοσύνης, αλλά και της μαχόμενης δικηγορίας, προσπάθεια που σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να απαξιωθεί.
Τα σχέδια των δύο Κωδίκων, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι χρήσιμες θα ήταν διορθωτικές παρεμβάσεις σε κατ’ ιδίαν διατάξεις, όπως της διάταξης του άρθρου 381 ΣχεδΠΚ, με το οποίο καθίστανται κατ’ έγκληση διωκόμενα τα αδικήματα κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας (εκτός της ληστείας) - κυρίως ως προς αδίκημα της κλοπής και της απιστίας, της διάταξης του άρθρου 370Α ΣχεδΠΚ, με την οποία καθίσταται πλημμέλημα η παραβίαση του απορρήτου της επικοινωνίας, της διάταξης του άρθρου 94 παρ. 2 ΣχεδΠΚ και της κατάργησης της κακουργηματικής μορφής αδικημάτων κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας υπό την περίσταση της κατ’ επάγγελμα τέλεσης. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανάγκη άμεσης δημιουργίας υποδομών αναγκαίων για την εφαρμογή των νέων διατάξεων (όπως στην παροχή κοινωφελούς εργασίας, για την οποία απαιτείται η αύξηση θέσεων επιμελητών κοινωνικής αρωγής, αλλά και ο καθορισμός πλαισίου συνεργασίας με τους ΟΤΑ και άλλα ΝΠΔΔ), χωρίς τις οποίες κινδυνεύουν πολλές σημαντικές διατάξεις των νέων Κωδίκων να παραμείνουν ανεφάρμοστες στην πράξη. Τέλος, απαιτείται επανεξέταση των διατάξεων των άρθρων 93 και 340 ΚΠΔ προς τον σκοπό όπως αποτραπεί το ενδεχόμενο αποστέρησης του δικαιώματος παράστασης με συνήγορο, καθόσον δεν νοείται η διενέργεια ποινικών δικών χωρίς την παρουσία συνηγόρου υπεράσπισης.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Π. Σταματογιάννης Χρήστος Πλ. Ηλιάδης