Πρωτοχρονιάτικη πίτα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, γιόρτασε την αλλαγή του χρόνου παραδοσιακά με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016. Την εορταστική ατμόσφαιρα στην εκδήλωση έδωσαν οι μουσικές και τα τραγούδια της χορωδίας του Συλλόγου υπό τη διεύθυνση του πιανίστα και δικηγόρου Αθηνών, κ. Μάριου Καζά και της παιδικής χορωδίας.
Η ανταπόκριση θερμή και παράλληλα αντιπροσωπευτική της προσμονής του πολίτη-επαγγελματία να συναντήσει συναδέλφους, φίλους, εκπροσώπους επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων για να ενημερωθεί, να συζητήσει, να μοιραστεί την αγωνία του για τις τρέχουσες εξελίξεις.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Σταματογιάννης, στο κλίμα των καιρών, διατύπωσε στην ομιλία του το γενικό αίσθημα ανασφάλειας του κόσμου για τα δεδομένα στο πολιτικό-οικονομικό προσκήνιο της χώρας και μιλώντας χωρίς προσχηματικό λόγο, μετέφερε άμεσα τα επείγοντα μηνύματα των πολιτών στους εκπροσώπους της πολιτείας που παρέστησαν στην εκδήλωση αυτή. Αφού αναφέρθηκε στην δραστηριότητα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά στο χρόνο που έφυγε, ο Πρόεδρος υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη παραμονής του ρόλου του δικηγόρου στην ιεραρχία της κλίμακας της Δικαιοσύνης που επάξια κατέχει, ως ασφαλιστικής δικλείδας για την ορθή απονομή της.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα ακόλουθα:
«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω και φέτος στην εκδήλωσή μας. Μια εκδήλωση που έχει τον χαρακτήρα ενός ημερολογιακού αποχαιρετισμού της χρονιάς που έφυγε, ενός απολογισμού για τα πεπραγμένα του κλάδου μας, της πόλης μας, της κοινωνίας μας, αλλά και υποδοχής της νέας χρονιάς, προσμονής και προσδοκίας για ένα καλύτερο αύριο… μια επανεκκίνηση της οικονομίας, της κοινωνίας.
Το 2015 ήταν μια δύσκολη, επώδυνη θα τη χαρακτήριζε κάποιος χρονιά. Τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, ένα τρίτο και σκληρότερο Μνημόνιο και το λαϊκό αίσθημα κυριαρχείται από ματαίωση και ασφυξία. Η χώρα κινδύνευσε να βρεθεί εκτός ευρωζώνης αλλά τελικά «ο κύβος ερρίφθη»» για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό μας. Πρωτόγνωροι κεφαλαιακοί περιορισμοί, κλειστές Τράπεζες, η ανεργία στα ύψη, τα συσσίτια αυξάνονται, η παραβατικότητα καιροφυλακτεί.
Η μετανάστευση και η αλληλεγγύη, δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που παρά την ανέχεια στη χώρα μας βρήκε πρόσφορο έδαφος και γίναμε σταυροφόροι.
Η συγκυρία της βαθιάς κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας και η εντεύθεν αδυναμία της να αντιμετωπίσει με επάρκεια τέτοιες απρόβλεπτες και έκτακτες συνθήκες δεν πρέπει ν ανεβάζει τον τόνο των ξενοφοβικών-ρατσιστικών φωνών ενάντια στην τραγωδία των μεταναστών. Η Πολιτεία πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού που τρέφει την αποξένωση.
Το παγκόσμιο περιβάλλον πλήττεται από την αλόγιστη τρομοκρατία, που έχει απώτερο στόχο το φόβο, την περιχαράκωση, την έκπτωση και την απενεργοποίηση. Όμως ο φόβος δεν έχει θέση στις καρδιές των ελεύθερων ανθρώπων και η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων κινείται παράλληλα με την ασφάλεια που θωρακίζει τη Δημοκρατία.
Δεν πρέπει να παραδοθούμε στον φόβο ξαναχτίζοντας τείχη, που πρόσφατα γκρεμίσαμε. (Γιούνκερ-Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής).
Ο κλάδος μας ήδη από μακρού έχει υποστεί ειδικά και γενικά χτυπήματα σε επίπεδο φορολογικό (επιβολή Φ.Π.Α 23%, κατά του οποίου επίκεινται ατομικές προσφυγές ενός εκάστου των Προέδρων της χώρας στα κατά τόπους αρμόδια Διοικητικά Πρωτοδικεία), φορολογία εισοδήματος 29% με μηδενικό αφορολόγητο, 75% προκαταβολή φόρου επόμενου έτους) επιβολή δικαστικού ενσήμου και στις αναγνωριστικές αγωγές, αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές με αμφίβολη ανταποδοτικότητα τόσο σε επίπεδο σύνταξης όσο και σε παροχών υγείας.
Έμπρακτη απάντηση σε όλα αυτά είναι ότι οι μισοί και πλέον Δικηγόροι Πειραιά δεν είχαν ούτε μία παράσταση το έτος 2015, το 40% περίπου δεν έχει καλύψει τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, ενώ καταργήθηκε και η δυνατότητα που είχαμε να επιλέξουμε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, στην οποία προσέτρεξαν πολλοί δικηγόροι με αντίστοιχα αυξημένη εισπραξιμότητα του Ταμείου Νομικών, το οποίο και προσωρινά ανάσανε.
Στον επαγγελματικό μας χώρο το κορυφαίο ζήτημα που άνοιξε και έκλεισε το 2015 είναι οι νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που ήδη ισχύουν από 1.1.2016 και αποτέλεσαν μέρος του τρίτου Μνημονίου και προαπαιτούμενο της πρώτης αξιολόγησης του Ιουλίου, που στοχεύουν κατά την αιτιολογική έκθεση στην επιτάχυνση της πολιτικής δίκης (κατάργηση προφορικής εξέτασης μαρτύρων) και στην ενδυνάμωση του επιχειρείν (προνόμια τραπεζών σε βάρος εργαζομένων, του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών φορέων στη διαδικασία του πλειστηριασμού), που συνδυάζεται άμεσα με την περιορισμένη πλέον από 1.1.2016 προστασία της πρώτης κατοικίας με τον περιορισμό της δυνατότητας υπαγωγής των πολιτών στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Οι νέες αυτές διατάξεις προκάλεσαν σύσσωμη την αντίδραση της νομικής κοινότητας (δικαστές, Διοικητική Ολομέλεια Αρείου Πάγου, Εφετείο Αθηνών, Εφετείο Θεσσαλονίκης, Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Συμβολαιογράφοι, Επιμελητές) με συγκεκριμένες προτάσεις που πιθανότατα ουδέποτε έτυχαν συνολικής γνώσης και επεξεργασίας από τους θεσμούς.
Εκφράσαμε σε επίπεδο Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων τις σοβαρότατες αντιρρήσεις μας θεσμικού και δικαιοκρατικού περιεχομένου για τη δυνατότητα χρήσης παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων για υποθέσεις που αφορούν τον Εισαγγελέα Διαφθοράς και τον Οικονομικό Εισαγγελέα, παρά τις όποιες εγγυήσεις του νόμου, υπομιμνήσκοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς οφείλει να διεξάγεται με την τήρηση των συνταγματικών εγγυήσεων, του νόμου και το σεβασμό των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου και δεν πρέπει να επιδιώκεται με οποιοδήποτε τίμημα. Είναι προφανές ότι η θέση αυτή ουδόλως νομιμοποιεί ή άλλως υποστηρίζει τη φοροδιαφυγή, όπως λέχθηκε από επίσημα χείλη, σε σχετική αντιπαράθεση με την Ένωση Εισαγγελέων.
Η καινούργια ιστοσελίδα του Συλλόγου μας με την πολύτιμη συνεισφορά της Επιτροπής Πληροφορικής με τους συναδέλφους Γιώργο Καραμιζάρη, Γιάννη Βρέλλο, Χρήστο Ηλιάδη και Χρήστο Τσάλλο, αναπτύσσεται σταδιακά και θα εμπλουτιστεί με το ημερολόγιο για τις εκδηλώσεις του Συλλόγου , με υπολογιστικές εφαρμογές (δικαστικό ένσημο, υπολογισμός τόκων, τέλος απογράφου, με τα εκθέματα των επομένων δικασίμων των Δικαστηρίων του Πειραιά, εφαρμογή ενημέρωσης για τις εκδοθείσες αποφάσεις των μελών, και σε σύνδεση με το Πρωτοδικείο Πειραιά ενόψει της εφαρμογής των νέων διατάξεων του ΚΠολΔ.
Με την προσπάθειά μας ο γιατρός παρέμεινε τις περισσότερες εργάσιμες μέρες στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, ενώ διοργανώσαμε για μια ακόμη χρονιά με επιτυχία εθελοντική αιμοδοσία (υπεύθυνος ο Ηλίας Κλάππας).
Στελεχώσαμε με τον κατά το δυνατόν δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο τις καταστάσεις με τους δικηγόρους για την νομική βοήθεια και τους αυτεπάγγελτα οριζόμενους στα κακουργήματα και στα δικαστήρια ανηλίκων.
Σημαντική πιστεύουμε πως ήταν η συνεισφορά του Συλλόγου μας στα πλαίσια ανάπτυξης κοινωνικής δράσης και στήριξης φορέων και οργανώσεων που συνδράμουν πληγέντες από την οικονομική κρίση συνανθρώπους μας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πειραιά, την Περιφέρεια Πειραιά, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, τη Στέγη προστασίας ανηλίκων, κλ.π., ενώ υπάρχουν σκέψεις για τον τρόπο που μπορεί να συνδράμει ο Σύλλογος στους όλο και αυξανόμενους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν πλέον στη χώρα μας.
Παράλληλα διοργανώσαμε σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων που είχαν μεγάλη απήχηση στους δικηγόρους , όπως επίσης και πολιτιστικές εκδηλώσεις με παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνιστούσαν συνάδελφοι (Θέατρο, μουσική , χορωδία).
Το Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιά κάνοντας το δικό του αγώνα, οραματιζόμενο ένα εναλλακτικό τρόπο επίλυσης των διαφορών με τη συνεχή και άοκνη προσπάθεια των ανθρώπων του, έχει σημαντικό μερίδιο στην προώθηση του θεσμού και της κατοχύρωσης πλέον ως έγκυρης και ισχυρής της ρήτρας διαμεσολάβησης, έχοντας πραγματοποιήσει εκπαιδεύσεις και σε άλλες κατευθύνσεις (οικογενειακή, σχολική).
Καίρια και άμεση ήταν η απάντησή μας στην πρόσκληση του Δήμου για τη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, ανάμεσα σε 13 πόλεις. Συνεισφέραμε την παρουσία μας, την γνώση και δράσεις που θα συνηγορούν σε τέτοια διεκδίκηση, όπως την πρόσφατη απόφασή μας για παροχή νομικών συμβουλών στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά σε επιμέρους τομείς του Δικαίου για ευπαθείς κατηγορίες πολιτών (πρόσφυγες, μετανάστες, ανήλικοι, χρήστες ουσιών, ενδοοικογενειακή βία).
Το Δικαστικό Μέγαρο και η μεταστέγασή του στη Ράλλειο, στο κέντρο του Πειραιά είναι σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο και κομβικό σημείο. Η πολιτική βούληση δεδομένη, ο τρόπος χρηματοδότησης ζητούμενο (πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων (Υπουργείο Υποδομών - Σπίρτζης) ή ΣΔΙΤ (Υπ. Ανάπτυξης - Σταθάκης ). Το ΤΑΧΔΙΚ, ενταγμένο πλέον στις κτιριακές υποδομές, δηλώνει αδυναμία χρηματοδότησης λόγω του ότι το ακίνητο ανήκει κατ’ ιδιοκτησία σε τρίτο, στο Δήμο Πειραιά. Ουσιαστικά χάθηκαν πολλοί μήνες από την προηγούμενη χρονιά, γιατί όπως είναι ευνόητο δεν υπήρχε ευήκοον ους. Πλην όμως τώρα πια όλα κινούνται με πρόταση, αντιπρόταση και διαφαίνεται ελπίδα για την επίλυση του κομβικού ζητήματος της χρηματοδότησης.
Τυχόν καθυστέρηση για λήψη αποφάσεων προκαλεί ανησυχία και ορατό κίνδυνο για να τελματώσει η μεταστέγαση στη Ράλλειο και τις προσπάθειες όλων μας για ένα χώρο Δικαιοσύνης αντάξιο της αποστολής της.
Ένα είναι βέβαιο ότι η πόλη μας θα έχει διαφορετικό πρόσωπο και δυναμική που τόσο το χρειάζεται, εφόσον το 2018 θα έχει παραδοθεί ο τερματικός σταθμός του Μετρό (Δημοτικό Θέατρο) κατά το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου και ταυτόχρονα θα έχει λειτουργήσει το νέο Δικαστικό Μέγαρο στο κέντρο της πόλης. Προϋπόθεση για το τελευταίο είναι φέτος να μπει ο θεμέλιος λίθος.
Ακούραστος πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας ο Δήμαρχος της πόλης μας με την ενεργή συμπαράσταση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και δίπλα τους αρωγός ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, που με τις δυνάμεις του συντονίζει τους εμπλεκόμενους (Πολιτεία, Δικαστές και Εισαγγελείς Πειραιά, δικαστικοί υπάλληλοι, επιμελητήρια, εκκλησία, επιστημονικούς φορείς) και συμβάλει για την πρόοδο των εργασιών με τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα την ημερίδα της 22/1/2016 στον Δ.Σ.Π., όπου θα παρουσιαστεί η προμελέτη του Ε.Μ.Π. για στατικά, αρχιτεκτονικά, ακουστικότητα, περιβάλλοντα χώρο της Ραλλείου.
Σχετικά με την επικινδυνότητα του κτιρίου του υφισταμένου Δικαστικού Μεγάρου έχουν προχωρήσει οι διεργασίες με το Υπ. Δικαιοσύνης για τη μίσθωση ελεύθερου χώρου στο ισόγειο από την οδό Φίλωνος απόπου θα διέλθει η δημιουργηθησόμενη έξοδος κινδύνου.
Είναι χρήσιμο να κατανοηθεί απ’ όλους μας ότι το μέλλον είναι μπροστά και διαρκεί πολύ. Και γι’ αυτό σήμερα οι επιλογές της χώρας είναι κρίσιμες και προπαντός δεν είναι εύκολες. Οι δυσκολίες της εποχής μας δεν χρειάζονται παραμορφωτικούς καθρέφτες. Το μακρύ μέλλον χτίζεται σε κάθε οργανωμένη χώρα με βάση μακροπρόθεσμα σχέδια και όχι με πολιτικούς τακτικισμούς ενός ή δύο μηνών. Επειδή ακριβώς «το μέλλον διαρκεί πολύ», όπως έλεγε και ο Γάλλος φιλόσοφος Λουί Αλτουσέρ τους όποιους αρνητικούς χειρισμούς και συνέπειες τις πληρώνει η χώρα και ο λαός.
Η χώρα έχει ακόμη μπροστά της δύσκολα χρόνια. Για να αντέξει θα απαιτηθεί να υιοθετηθούν από την ελληνική κοινωνία μεγάλες πειθαρχίες για να ξαναστήσει μία ανταγωνιστική και παραγωγική οικονομία και να αναζωογονήσει τους πολιτικούς, διοικητικούς και κοινωνικούς θεσμούς.
Χαρακτηριστικό και πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα είναι το νέο ασφαλιστικό προσχέδιο νόμου, που φέρεται να έχει ως άξονες αφενός τη βιωσιμότητα (να πάρουν και οι σημερινοί νέοι σύνταξη) και αφετέρου κοινωνική διάσταση (μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης από το Κράτος σε χαμηλοσυνταξιούχους – σύνδεση με εισοδηματικά κριτήρια ν.4336/15) προσπαθώντας να εμπεδώσει αισθήματα εμπιστοσύνης στην κοινωνική ασφάλιση, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει. Όμως για μία ακόμη φορά ο βίαιος και όχι σταδιακός τρόπος εφαρμογής μίας τόσο αναγκαίας μεταρρύθμισης και η μη συνεκτίμηση της ήδη χειμαζόμενης κοινωνίας από σειρά επώδυνων οικονομικών επιβαρύνσεων οδηγούν σε αποτελέσματα αντίθετα με τα επιδιωκώμενα. Ειδικότερα για τον κλάδο μας το προσχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, εάν και εφόσον ψηφιστεί ως έχει, οδηγεί αναπόφευκτα στην επαγγελματική και οικονομική εξόντωση πολλών δικηγόρων και έχει έναν τιμωρητικό χαρακτήρα για τους επαγγελματίες που αντέχουν και εργάζονται, αφού οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που φτάνουν το 38% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος είναι ίσως η χαριστική βολή για την ακούσια και βίαιη έξοδο από το επάγγελμά μας, σε συνδυασμό δε και αθροιστικά με τις φορολογικές είναι εξοντωτικές για τους συναδέλφους. Ήδη από την επόμενη Τρίτη ο κλάδος μας είναι σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, την Πέμπτη θα γίνει πανδικηγορικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, καλώντας και τους λοιπούς επαγγελματίες να στηρίξουν.
Οι πολίτες το 2015 δηλώνουν απογοητευμένοι, για το 2016 εκφράζουν την ανησυχία τους, δείχνουν ν’ αντέχουν αλλά ζητούν όραμα, ελπίδα, ιδανικά και απαιτούν άξιους και ενάρετους ταγούς για να προχωρήσουμε.
Εμείς λοιπόν, μέσα σ’ αυτήν την αίθουσα, από τη δική του θέση ευθύνης ο καθένας πρέπει να είμαστε αναπότρεπτα οι θεματοφύλακες του δημοσίου συμφέροντος, οι υπερασπιστές του κράτους-δικαίου και της νομιμότητας που θα εμπεδώσουν αίσθημα δικαιοσύνης στον πολίτη.
Και το ερώτημα παραμένει. Είμαστε μέρος της λύσης ή όχι; Ένας προσωπικός και συλλογικός απολογισμός θα ήταν ένα βήμα. Η αυτογνωσία είναι πολύτιμη. Ίσως είναι το πρώτο φως για μια νέα αφετηρία στην ιστορία της χώρας.
Οι καιροί δεν είναι μαζί μας, αλλά το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι η δημοκρατία χρειάζεται γενναίους με όραμα και σωστό προσανατολισμό.»
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ ευλόγησε τους παρευρισκομένους και ευχήθηκε σε όλους ένα πιο φωτεινό και εποικοδομητικό 2016.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, οι βουλευτές Πειραιά κ.κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Γεωργία Γεννιά και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η Αντιδήμαρχος Πειραιά, κ. Αθηνά Χαρβαλάκου και ο τ. βουλευτής κ. Αναστάσιος Νεράντζης. Από την δικαστική ηγεσία η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ. Μαργαρίτα Στενιώτη, ο κ. Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου, οι Αρεοπαγίτες κ.κ. Στυλιανή Γιαννούκου και Βασίλειος Καπελούζος, η Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης του Εφετείου Πειραιά, κ. Δήμητρα Τσουτσάνη, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά, Ευάγγελος Ζαχαρής και η Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά, κ. Αργυρώ Χουδετσανάκη, ο Πρόεδρος του Ναυτοδικείου Πειραιά κ. Κων/νος Κονιδάρης, η κ. Ερασμία Λιούλη, μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης του Εφετείου Πειραιά, ο κ. Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, Πρόεδρος Εφετών Πειραιά, η κ. Βασιλική Βλάχου, Αντ/λέας Εφετών Πειραιά, η κ. Βιολέττα Λαγογιάννη, Προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου Πειραιά. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνης, κ. Ευάγγελος Μουνδριανάκης, ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, κ. Γεώργιος Ρούσκας και το μέλος του Δ.Σ. κ. Ευαγγελία Χριστοπούλου-Σταμέλου, οι ετ. Πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Βασίλειος Βενέτης και Κων/νος Πεταλάς και ο τ. Πρόεδρος του Συλλόγου και Δ/ντής του ΚΕ.ΔΙ.Π., κ. Στέλιος Μανουσάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικηγόρων Ναυτικού Δικαίου, κ. Γρηγόριος Τιμαγένης, η κ. Μαρία Μενενάκου, Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου νέων δικηγόρων και ασκούμενων κ.κ. Απόστολος Κόντος και Διονύσιος Πλέσσας αντίστοιχα, ο ετ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, κ. Παναγιώτης Κουβάτσος, ο Πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων Πειραιά, κ. Δημήτριος Χατζίνας, ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, κ. Ιωάννης Αληφραγκής, η πολιτευτής κ. Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, ο Πρόεδρος των Βιβλιοπωλών-Εκδοτών Πειραιά, κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος. Την εκδήλωση τίμησαν ακόμη πολλοί δικηγόροι και φίλοι του Συλλόγου.