ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου περί προσαρμογής του Ελληνικού Δικαίου στην Οδηγία 2006/123 για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, με το οποίο εξομοιώνεται η παροχή νομικών υπηρεσιών με επιχειρηματική δραστηριότητα και επιχειρείται η ανατροπή του νομοθετικού καθεστώτος που διέπει την παροχή νομικών υπηρεσιών και την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το νόμο (άρθρα 1 και 38 ν.δ. 3026/1954) και την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου (ΟλΑΠ 18/1999, ΑΠ 829/2008), ο Δικηγόρος δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά είναι άμισθος δημόσιος λειτουργός και το δικηγορικό λειτούργημα λόγω της ειδικής φύσης του συνδέεται άμεσα με την οργάνωση και απονομή της δικαιοσύνης και, συνεπώς, ιδιαίτεροι λόγοι κοινωνικού και δημόσιου συμφέροντος επιβάλλουν την ύπαρξη ειδικών ρυθμίσεων που αφορούν στην υποχρεωτική παράσταση των δικηγόρων, την ύπαρξη κατώτατων ορίων αμοιβών τους και την πρόβλεψη τοπικών περιορισμών στην άσκηση του λειτουργήματός τους.
Η προστασία του δικηγορικού λειτουργήματος δεν συνιστά προστασία συντεχνιακών δικαιωμάτων, αλλά αποβαίνει ευθέως σε όφελος του κοινωνικού συνόλου και των πολιτών.
Το δικηγορικό λειτούργημα έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως προπύργιο ελευθερίας και προάσπισης της δημοκρατίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων και των προσωπικών ελευθεριών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά ζητά να υπάρξει ρητή πρόβλεψη στο σχετικό νομοσχέδιο περί επικράτησης, σε περίπτωση σύγκρουσης διατάξεων, των υφιστάμενων κλαδικών νομοθετημάτων, ώστε να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία του δικηγόρου κατά την άσκηση του λειτουργήματός του, να περιφρουρηθεί ο θεσμικός ρόλος των Δικηγορικών Συλλόγων και η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και να προστατευτεί το δικηγορικό λειτούργημα από κάθε προσπάθεια μετατροπής του σε επιχειρηματική δραστηριότητα.