ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ.Π. ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Τη Δευτέρα 27/11 στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Ηλία Κλάππα με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Μάρκο Μπεκρή.
Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων κατά του φορολογικού νομοσχεδίου και πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της κοινής συνεδρίασης-συνέντευξης τύπου των Προέδρων των Επιστημονικών Φορέων, του Εμπορικού Συλλόγου και των Επιμελητηρίων της πόλης του Πειραιά ενάντια στα φορολογικά μέτρα, η οποία διοργανώθηκε στις 22/11 στα γραφεία του ΔΣΠ.
Στη συνάντηση των αντιπροσωπειών του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά εκφράστηκε η αντίθεση των δύο αντιπροσωπειών στις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που καθιερώνουν φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών στη βάση τεκμαρτών εισοδημάτων, καθώς και στην απαράδεκτη διάταξη που προβλέπει χρηματική επιβράβευση για την καταγγελία φορολογικής παράβασης.
Καταδικάστηκε από κοινού η κυβερνητική προσπάθεια που φέρνει αντιμέτωπους τους ελεύθερους επαγγελματίες με τους μισθωτούς και επιχειρεί να στρέψει μία κοινωνική ομάδα κατά της άλλης, ενώ αποκρύπτεται η πραγματική οικονομική και πολιτική στόχευση των μέτρων σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και, κυρίως, των ασθενέστερων εξ αυτών, τη στιγμή που παραμένουν στο απυρόβλητο τα υψηλά εισοδήματα που θα μπορούσαν πραγματικά και ουσιαστικά να εισφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν ότι η εφαρμογή αυτών των φορολογικών μέτρων στο χώρο των Δικηγόρων ενέχει τον κίνδυνο αύξησης του κόστους πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη.
Συμφωνήθηκε ότι πρέπει να διεκδικηθεί και να θεσμοθετηθεί ενιαίο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες ποσού 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Επίσης, πρέπει να ληφθούν βασικά μέτρα οικονομικής ανακούφισης των μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών, όπως η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που θίγει τα λαϊκά εισοδήματα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση του Φ.Π.Α. στις νομικές υπηρεσίες και η αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον Φ.Π.Α. από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.