AΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΤΗΣ 16/11/2020 ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Οι εκδηλώσεις μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας και της κατάργησης των συνταγματικών ελευθεριών αποτελούν γεγονός ξεχωριστής σημασίας για την ελληνική κοινωνία, όπως άλλωστε αυτό αποτυπώνεται ακόμη και στον Ν.4703/2020, που τις εξαιρεί από την υποχρέωση προηγούμενης αδειοδότησης.
Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιφέρει τη λήψη μέτρων περιορισμού των ελευθεριών και των συνταγματικών δικαιωμάτων και ως εκ τούτου θα μπορούσε να είναι αντικείμενο διαλόγου, οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης να διαφέρουν από τις καθιερωμένες.
Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και έχει τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» με την οποία απαγορεύθηκαν για λόγους δημόσιας υγείας (κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού) όλες οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων στο σύνολο της επικράτειας, κινείται εκτός των ορίων των προβλέψεων των άρθρων 11 και 5 του Συντάγματος.
Ακόμη και αν θεωρηθεί, ότι στην έννοια της δημόσιας ασφαλείας εμπεριέχεται και η προστασία της δημόσιας υγείας, δεν δικαιολογείται η καθολική απαγόρευση, χωρίς διάκριση, ακόμη και συμβολικής και ολιγομελούς παρουσίας θεσμικών εκπροσώπων, με τήρηση των πρωτοκόλλων προφύλαξης, καθώς αυτή αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας και προσβάλει στον πυρήνα του το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, επιβάλλοντας καθολική απαγόρευση του.
Η γενική προληπτική απαγόρευση των συναθροίσεων δεν επιτρέπεται κατά το Σύνταγμα. Εξάλλου ακόμη και ο αμφισβητούμενης συνταγματικότητας πρόσφατα ψηφισθείς Ν.4703/2020 ειδικός Νόμος για τις συναθροίσεις, δεν περιέχει καμία σχετική ρύθμιση και ούτε δυνατότητα έκδοσης τέτοιας απόφασης από τον Αρχηγό της Αστυνομίας.