Τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Ολομέλειας,κατά την ακρόαση φορέων στη Βουλή επί του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Προνοίας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις"
Τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Ολομέλειας, Γ. Σταματογιάννη κατά την ακρόαση φορέων στη Βουλή επί του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Προνοίας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη»
- (Φωτογραφία αρχείου)
Ο Αντιπρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γ. Σταματογιάννης τοποθετούμενος στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής σχετικά με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Προνοίας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», δήλωσε τα κάτωθι :
Ειδικότερα υπογράμμισε την εκπεφρασμένη θέση του δικηγορικού σώματος περί της διαφωνίας του από την αρχική κιόλας ρύθμιση περί της υπαγωγής του σωφρονιστικού συστήματος και, συνακόλουθα, των ζητημάτων εκτέλεσης ποινής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ως άρρηκτα και συστημικά συνδεδεμένο στα άρθρα 545 επ. ΚΠΔ, επισημαίνοντας ότι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προσιδιάζει η κοινωνική διάσταση του σωφρονισμού, σε αντίθεση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για το οποίο προσφορότερο θα ήταν να επικεντρώνεται κυρίως στην κατασταλτική του λειτουργία.
Επίσης εξέφρασε τη θέση ότι ο περιορισμός και η συρρίκνωση του δικαιώματος ως προς την χορήγηση αδειών λειτουργεί ανασταλτικά στην κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων, δοθέντος ότι δεν υφίστανται σχετικές έρευνες που να δικαιολογούν τον περιορισμό τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις η χορήγηση των αδειών (κάθειρξη άνω των 10 ετών) χρονικά μπορεί να συμπίπτει με την υπό όρον απόλυση των κρατουμένων (αρθ. 105Β ΚΠΔ), καθιστάμενη η χορήγηση άδειας κενή περιεχομένου.
Εξάλλου τόνισε ότι ο περιορισμός της δυνατότητας μεταγωγής των κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές, παρά το γεγονός ότι δεν έχει παρατηρηθεί σε αυτές, αριθμός παραβιάσεων που να δικαιολογεί μία τέτοια πρόταση, δεν εξυπηρετεί τη σωφρονιστική διαδικασία.
Αντιθέτως αποτίμησε ως θετικές τις διατάξεις για την ενίσχυση του προγράμματος «Επάνοδος».
Τέλος ανέφερε ότι η προτεινόμενη νομοθετική μεταρρύθμιση πρέπει να διαπνέεται από το πνεύμα της ισότητας στη μεταχείριση των κρατουμένων κατά τον ισχύοντα Σωφρονιστικό Κώδικα και το γεγονός ότι οι κρατούμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται πάντοτε και μόνο με βάση την ατομική και τυχόν πειθαρχικώς παραβατική τους συμπεριφορά στο σωφρονιστικό Κατάστημα.