Σχέδιο νόμου για τις τροποποιήσεις του ΚΠολΔ: Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ολομέλειας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025 αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων απαρτιζόμενη από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας και Πρόεδρο του ΔΣΑ, κ. Δημήτρη Βερβεσό, τα μέλη του προεδρείου της Ολομέλειας, κ. Δημήτρη Φινοκαλιώτη, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και κ. Ηλία Κλάππα Πρόεδρο του
Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Νίκο Λογοθέτη, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Θανάση Μακρυγιάννη, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας και κ. Θανάση Πετρόπουλο, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, και το μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Φώτη Γιαννούλα, συναντήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Γιώργο Φλωρίδη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης,
προκειμένου να αναδείξει τα κύρια σημεία, τα οποία η Ολομέλεια τωνΠροέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων κρίνει επιτακτικό να τροποποιηθούν σε σχέση με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Η αντιπροσωπεία της Ολομέλειας επέμεινε ιδιαίτερα:
Στην έναρξη ισχύος των νέων ρυθμίσεων: Κάθε σκέψη που θέτει τον χρόνο έναρξης ισχύος των ρυθμίσεων προ της 1.1.2026 (είτε εν όλω είτε εν μέρει) δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την πραγματικότητα και κυρίως την αδήριτη ανάγκη να ενημερωθεί η νομική κοινότητα για το περιεχόμενο των αλλαγών.
Στα ζητήματα που αφορούν την πλατφόρμα επαναπροσδιορισμού των ανακοπών περί την εκτέλεση και ιδίως στο ζήτημα της εξατομικευμένης πληροφόρησης των διαδίκων.
Στο δικαίωμα αναβολής στον β΄ βαθμό δικαιοδοσίας, στο οποίο ο περιορισμός του μόνο για λόγους ανωτέρας βίας θα δημιουργήσει αλυσίδα σοβαρών προβλημάτων.
Στην προβληματική διατύπωση του άρθρου 227 ΚΠολΔ, από το οποίο αφενός μεν απουσιάζει η εξειδίκευση των τυπικών ζητημάτων, που επιβάλλουν την υποχρέωση ενημέρωσης εκ μέρους του δικαστή πριν από την έκδοση απόφασης, αφετέρου δε επιβάλλει με την Διάταξη, όπως την ορίζει εκεί, μια οριζόντια προδικασία σε όλες ανεξαιρέτως τις διαφορές, που μοιάζει με υποχρέωση προκατάθεσης προτάσεων προ 20ημέρου, κάνοντας όλες τις δίκες δυσκίνητες και περίπλοκες.
Στα προβλήματα που γεννώνται από το νέο άρθρο 237 ΚΠολΔ στη νέα τακτική διαδικασία με κυρίαρχα την πλήρη έλλειψη ανασταλτικού αποτελέσματος των διαδικασιών διαμεσολάβησης, την ακαταλληλότητα της Διάταξης να αποτελέσει το μέσο εκκαθάρισης όλων των ζητημάτων προ της δικασίμου (όπως την πραγματογνωμοσύνη και την αναβολή με τα άρθρα 249-250 ΚΠολΔ) και διάφορες κρίσιμες ελλείψεις της διατύπωσης του σχεδίου που είναι στην διαβούλευση.
Στην πρόβλεψη συντομότερης προθεσμίας επίδοσης της αγωγής σε σχέση με το σήμερα ισχύον πλαίσιο, κάτι που πρόκειται να δημιουργήσει πλείστα πρακτικά προβλήματα ιδίως σε πολυπρόσωπες δίκες ή αγωγές που πρέπει να επιδοθούν στο εξωτερικό.
Στην πρόβλεψη ανεπαρκούς προθεσμίας άσκησης αντέφεσης και πρόσθετων λόγων ενδίκων μέσων (μόλις 30 ημερών μετά την λήξη της προθεσμίας κλητεύσεως).
Στην προβληματική ρύθμιση για την κατάργηση της δίκης σε περίπτωση ματαίωσης και μη επαναπροσδιορισμού εντός έτους, που εισάγεται τώρα και για το β΄ βαθμό δικαιοδοσίας.
Στο ζήτημα της πλήρους κατάργησης της έδρας του συμβολαιογράφου ως κριτηρίου για τον προσδιορισμό του τόπου διενέργειας του πλειστηριασμού
Στην αύξηση του ορίου αρμοδιότητας μεταξύ Πολυμελούς Πρωτοδικείου και Μονομελούς Εφετείου ως δευτεροβάθμιων δικαστηρίων από το ποσό των 30.000,00€ που προβλέπεται σήμερα στο ποσό των 80.000,00€ που προβλέπεται στο νομοσχέδιο.
Στις αλλαγές της διαδικασίας των μικροδιαφορών, που εξακολουθούν να θεσπίζουν ένα περίπλοκο και δυσκίνητο σύστημα που δεν συνάδει με την φύση των διαφορών και την ανάγκη ευέλικτης διαδικασίας.
Στην εισαγωγή ρητής ρύθμισης αναφορικά με την ευθύνη των Δικηγόρων κατά την έκδοση Πράξεων κατά τον ΚΠολΔ που να περιορίζει ρητά την ευθύνη μόνο στο δόλο και την βαριά αμέλεια, όπως ακριβώς ισχύει για την ευθύνη των δικαστών. Η ρύθμιση είναι πολύ πιο αναγκαία μετά την μεταφορά της αρμοδιότητας και της έκδοσης διαταγών πληρωμής και διαταγών απόδοσης μισθίου στους δικηγόρους.
Ο Υπουργός διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία της Ολομέλειας ότι θα λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τις παρατηρήσεις της και ότι θα επιφέρει αλλαγές στο νομοσχέδιο είτε στο υπό κατάθεση στη Βουλή κείμενο είτε κατά την επεξεργασία στις Επιτροπές.
Η Ολομέλεια παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά κάθε εξέλιξη, στην προσπάθεια να εξασφαλίζει ότι το νέο δικονομικό πλαίσιο θα διασφαλίζει καλύτερες συνθήκες στην απονομή της Πολιτικής Δικαιοσύνης, χωρίς κινδύνους απώλειας δικαιωμάτων για τους διαδίκους.